Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Medicii traumatologi din raioane ar putea fi instruiți în artroplastiei

4 apr. 2017,, 10:45   Societate
2110 1

Medicii traumatologi din raioane ar putea fi instruiți de specialiști români în efectuarea artroplastiei, notează NOI.md.

Procedura prevede aplicarea endoprotezelor la şold şi genunchi. Subiectul a fost discutat în cadrul unei întrevederi bilaterale dintre ministrul Sănătății al Republicii Moldova, Ruxanda Glavan, şi ministrul Sănătății al României, Florian Bodog.

În prezent, artroplastiile sînt efectuate în două instituții medicale din capitală. Ca urmare, pentru a beneficia de această procedură gratuit, pacienții asigurați medical sînt nevoiți să aştepte mai mulți ani. Ruxanda Glavan îşi propune să descentralizeze acest serviciu şi să ofere posibilitatea medicilor traumatologi din spitalele raionale să aplice proteze la şold şi genunchi. Din cauza că artroplastiile sînt efectuate de doar două echipe de medici, pe lista de aşteptare se află 12 mii de pacienți.

Medicii traumatologi din spitalele raionale necesită însă să fie instruiți să efectueze corect artroplastii. În acest scop, Ruxanda Glavan a solicitat suportul omologului său român.

„Planificăm să fie instruiți 25 de medici. Ne propunem ca primii 12 traumatologi să fie implicați în acest proces la sfîrşitul lunii aprilie. Ne-am dori ca medicii să facă aceste stagii în România. Aveți specialişti buni în acest domeniu şi 121 de centre unde sînt efectuate artroplastii”, a menționat Ruxanda Glavan.

La rîndul său, Florin Bodog, a promis că va încerca să identifice mecanismul potrivit pentru instruirea medicilor din Republica Moldova de către specialiştii români.

„Ar fi posibil de semnat un acord de colaborare între ministere, în acest scop. Am putea să-i instruim pe medici în vreo şapte centre din România. Într-un centru sînt efectuate, săptămînal, aproximativ patru artroplastii. Îi putem trimite acolo în calitate de cursanți, ca să poată să asiste în sala de tratament. Cred că vă putem ajuta”, a precizat ministrul Sănătății din România.

În cadrul întrevederii, miniştrii Sănătății din Republica Moldova şi România au mai discutat despre posibilitatea cooperării în domeniile oncologie şi hepatologie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?