X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Sturza: Ne așteaptă vremuri tulburi

28 apr. 2013,, 01:15   Societate
8530 7
Foto: alfanews.md
Fostul prim-ministru, Ion Sturza consideră că ”Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză politică din istoria sa modernă”. Potrivit Agenției ”INFOTAG”, el a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că această criză politică a fost generată de ultima decizie a Curții Constituționale.

„Este o întorsătură neaşteptată pentru unii, dar foarte bine calculată de alţii. Aceasta e o luptă internă, de orgolii şi personalităţi, care nu ia în consideraţie nicidecum interesele statului sau ale Moldovei. Pînă la urmă, foarte puţini s-au gîndit, zilele acestea, cred eu, la cetăţenii ţării, deşi au fost foarte multe declaraţii. Spun că situaţia e gravă, pentru că, în spatele acestei crize nu stau principii şi valori sau lupte de idei, sau de orientare. Stau interese personale, oculte, o manipulare foarte grosolană a opiniei publice, a legii, a instituţiilor statului, care şi ne-a adus în acest punct”, a menționat Sturza.

În opinia lui, prin toate acestea se urmărea ”poziţionarea în campania electorală de pe poziţii favorabile a unui partid politic”.

”Bineînţeles că aceasta e agenda PD-ului. Îmi permiteţi să fiu suspect, în cazul dat – cu toată consideraţia faţă de Partidul Democrat – să fiu suspect în cazul dat de ce s-a întîmplat că, după ce s-a executat practic toată agenda politică, a fost luată această decizie care bulversează şi schimbă tot peisajul politic. Ar fi un pic incorect din partea mea să comentez această decizie a Curţii Constituţionale, deşi, sincer să vă spun, nu că m-a mirat, m-a stupefiat şi pe mine, şi pe foarte mulţi oameni care analizează şi cunosc nu numai partea publică, dar şi cea mai puţin publică a politicii moldoveneşti. Chiar şi în Moldova lucrurile pot fi făcute cu o mai mare eleganţă”, consideră fostul premier.

Potrivit lui, după ce ”s-a îndeplinit toată agenda politică a unui partid, s-a executat la propriu celălalt partid…”

”Acesta e un lucru care s-a întîmplat, şi îşi pun întrebarea toţi în Moldova şi nu numai în Moldova, în afara ţării. De fapt, să nu se bucure nimeni, absolut. Astăzi am postat pe Facebook o singură frază: „Alo, moldovenilor, aţi dat foc la casa voastră, nu la capra vecinului!”. Ne aşteaptă vremuri foarte tulburi. (…) Se vede absolut clar că cei de care depinde soarta ţării, implementarea valorilor democratice, a unui parcurs civilizat al ţării, habar nu au şi nu au nicio problemă cu interesele cetăţenilor şi oamenilor. Au interesele lor, au jucat şah pînă la faza cînd au distrus figurile oponenţilor”, a spus Sturza.

Fiind întrebat ce va face în continuare Vlad Plahotniuc, fostul prim-ministru a răspuns: ” Va continua să atace”.

”El e jucător, pînă la urmă, cred că nici scopul final pentru dînsul nu e atît de important. Pentru dînsul acest joc, adrenalina – care îi bîntuie sufletul şi nu numai sufletul – sînt importante pentru el. Adevărat că toţi ceilalţi s-au prins în acest joc. Fie el, Filat, răul de pe pămînt, dar nu judeca, că rişti să fii şi tu judecat. Am dreptul să îi reproşezi foarte multe lui Vlad Filat, un lucru nu pot să-i reproşez: că a vrut sincer să ducă Moldova în Europa. A făcut multe greşeli şi în administrare, îşi în relaţiile cu partenerii, cu partidul, dar a fost totuşi un om dedicat şi este un om dedicat acestui traseu european şi a făcut foarte multe cu echipa lui, trebuie să recunoaştem, a subliniat Sturza.

El a criticat decizia de a schimba sistemul electoral în Republica Moldova care, în opinia lui, ”ne aruncă în braţele oligarhice”.

”Atunci cînd mergem pe acest sistem mixt, jumătate din locurile din Parlament sînt practic cumpărate de către oamenii cu influenţă. Țara are nevoie de partide politice consolidate, nu are nevoie de baroni locali care vin cu cadouri electorale de 2 bani şi cumpără electoratul. Deci este o diversiune. Şi eu mă mir că Vlad Filat s-a cumpărat atît de uşor la această mişcare”, a spus Sturza.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?