Tulbure: Acțiunile autorităților sînt un nonsens pentru diplomația internațională (VIDEO)

Tulbure: Acțiunile autorităților sînt un nonsens pentru diplomația internațională (VIDEO)

Transmiterea notei de protest ambasadorului Rusiei în Moldova din numele Guvernului provoacă îngrijorare.

Astfel de acțiuni nu au fost întreprinse anterior la un nivel atît de înalt și sînt un nonsens pentru diplomația internațională. Opinia cu privire la îndemnul în adresa oficialilor moldoveni de a se abține de la călătorii în Rusia a fost exprimată de către analistul politic, fostul ambasador al Moldovei la ONU și Consiliul Europei (CE) Alexei Tulbure în cadrul unui interviu oferit NOI.md.

Alexei Tulbure a supus unei critici dure decizia autorităților privind avertizarea oficialilor moldoveni de a evita călătoriile în Rusia. „Calific ideea Guvernului drept absolut sălbatică. Cum  poți să interzici călătoriile oficialilor moldoveni, a căror poziție îi impune să interacționeze și să coopereze cu omologii străini? Mai ales în Rusia, care este o țara parteneră pentru noi”,  a declarat fostul ambasador al Moldovei la ONU și CE.

Expertul consideră că tensiunile în relațiile cu Rusia ar trebui să fie eliminate prin mijloace civilizate. „Chiar dacă au existat unele incidente în relațiile bilaterale, care ar putea servi drept motiv pentru adoptarea acestei decizii, ele pot fi prevenite prin alte mijloace, dar, cu siguranță, nu printr-o interdicție de a călători într-o anumită țară. Aceste inepții ale actualelor autorități iarăși nu m-au surprins. Multe dintre procesele care au loc la inițiativa conducerii țării ne duc în impas”, s-a arătat convins Tulbure.

Fostul ambasador al Republicii Moldova la ONU și Consiliul Europei a atenționat asupra unui detaliu legat de decizia autorităților. „Faptul că nota de protest a fost înmînată ambasadorului unei țări străine din numele Prim-ministrului, spicherului Parlamentului și a unui șir de miniștri, cu excepția doar șefului MAEIE, a fost un nonsens pentru practica relațiilor internaționale. Eu niciodată nu m-am confruntat cu astfel de situații în perioada monitorizării diplomației internaționale. Acest lucru este acceptabil în timp de război, dar nu în timp de pace. Astfel de probleme pot fi soluționate prin negocieri, și nu în modul, în care a făcut-o Chișinăului oficial”,  a conchis Alexei Tulbure.

Precizăm că spicherul Parlamentului, Adrian Candu, și Prim-ministrul, Pavel Filip, au  comunicat la 9 martie că au expediat conducerii Rusiei o notă de protest împotriva acțiunilor, orientate spre restricționarea intrării înalților funcționari moldoveni pe teritoriul Rusiei. În acest context, autoritățile au îndemnat oficialii să evite călătoriile în Federația Rusă.

Opinia cu privire la decizia autorităților a împărtășit-o cu portalul NOI.md Mark Tkaciuk. Antropologul și fostul deputat în Parlament a declarat că această decizie denotă faptul că autoritățile Moldovei deservesc interesele din afară și nu corespunde valorilor europene, angajamentul față de care a reiterat de nenumărate ori Chișinăul oficial. El a calificat acțiunile autorităților drept „comportamentul mercenarilor mărunți  care vor să demonstreze că ei sînt mai sfinți decît Papa de la Roma și vor să merite aplauze nu la ei în țară, ci printre acei care i-au angajat”.
 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load