Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Solicitarea CET Nord: majorarea tarifului la căldură cu aproape 16 %

10 mar. 2017,, 14:45   Economie
2569 1

CET Nord (Bălți) solicită de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să majoreze tarifele pentru livrarea agentului termic cu aproape 16 la sută – de la 1056 pînă la 1221 de lei gigacaloria, transmite NOI.md.

În cadrul audierilor publice, reprezentanții companiei și-au argumentat solicitarea prin faptul că în componența actualului tarif nu au fost incluse devierile financiare, ci doar cheltuielile, care trebuie să acopere consumul curent.

În afară de aceasta, a fost menționat faptul că din momentul rectificării tarifare anterioare, a sporit gradul de uzură al utilajului, au crescut prețurile la combustibil, materiale și piesele de schimb necesare pentru reparația, întreținerea și deservirea tehnică. Totodată, a fost revizuită prognoza indicatorilor macroeconomici pentru anii 2017-2019, indicele prețurilor cu amănuntul, s-a modificat cursul de schimb al leului în raport cu dolarul. De asemenea, a fost subliniat faptul că furnizarea agentului termic la tariful actual nu acoperă nici măcar cheltuielile minime, necesare pentru transportarea energiei termice și livrarea stabilă a căldurii către consumatorii finali. Pierderile întreprinderii au crescut de la 26,8 mil. de lei în 2012 pînă la 53,6 mil. de lei în 2016.

Reprezentanții ANRE au comunicat că-și vor prezenta poziția, pe marginea solicitării CET Nord de a fi majorate tarifele, în cadrul următoarei ședințe publice cînd este planificată adoptarea noilor tarife la agentul termic.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?