X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Parlicov: Tariful la gazele naturale ar putea scădea sub 10 lei

2 apr. 07:16   Societate
4390 1

Tariful la gazele naturale ar putea scădea sub 10 lei pentru consumatorii casnici.

Declarația a fost făcută de către ministrul Energiei, Victor Parlicov în cadrul emisiunii „În Context” de la Moldova 1. Oficialul a precizat că tarifele ar putea să scadă pînă la sfîrșitul acestui an, dar lucrurile vor fi mai clare după stabilizarea situației pe piețele internaționale, notează noi.md cu referire la radiomoldova.

„Treptat, treptat valul acesta de prețuri, panica care a fost pe piețele internaționale treptat, treptat se calmează, intrăm într-o normalitate și eu cred că în acest an vom reveni la un status quo mult mai, cum eram deprinși anterior. Prețuri care sînt sub 10 lei, eu cred că noi încolo ne mișcăm”, a precizat Victor Parlicov.

Ministrul Energiei s-a referit și la alternativele gazului rusesc. Una din ele este și gazul natural lichefiat, pe care Republica Moldova îl importă, în regim de testare, din Statele Unite ale Americii. Primii 2,6 milioane de metri cubi de gaze naturale lichefiate urmează să ajungă în țară. Vasul cu gaze naturale lichefiate a ajuns la terminalul Alexandroupolis din Grecia, dat în exploatare recent.

„Noi am fost primii care l-am utilizat pe tot parcursul și chiar dacă noi eram parte formală la acest coridor, Energocom a fost prima companie care a utilizat interconexiunea Bulgaria-Grecia pentru a aduce gaze încoace, revers flow pe Transbalcanic, inclusiv să pompeze gaze în depozitele din Ucraina de Vest”, a explicat ministrul Energiei.


Gazele au fost procurate la un preț competitiv și vor fi livrate locuitorilor de pe malul drept al Nistrului. Diversificarea surselor de gaze este necesară în contextul în care la sfîrșitul anului 2024 expiră contractul de tranzit a gazelor rusești prin Ucraina.

7
0
0
3
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?