X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Ministerul Economiei a discutat mersul licitațiilor de achiziție a energiei electrice

27 feb. 2017,, 10:15   Economie
2069 0

Companiile de distribuție a energiei electrice din Moldova vor prelungi termenul de primire a ofertelor pentru licitația de achiziție a energiei electrice și prețurile acesteia.

Înțelegerea a fost atinsă în cadrul unei întrevederi susținute de către vicepremierul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, cu conducătorii companiilor de distribuție a energiei electrice și un grup de observatori care efectuează monitorizarea mersului licitațiilor organizate. Părțile au discutat respectarea recomandărilor Ministerului Economiei pentru organizarea procedurilor de achiziție a energiei electrice, precum și evenimentele regionale din acest sector, relatează NOI.md.

Potrivit comunicatului Ministerului Economiei, în cadrul întrevederii șefii companiilor Gaz Natural Fenosa Furnizare Energie, Red Union Fenosa, Furnizare Energie Electrică Nord, Moldelectrica, Red Nord și Red Nord Vest au prezentat informații cu privire la licitații și ofertele primite în cadrul lor.

Toți operatorii au menționat că procesul de organizare a licitațiilor este unul transparent și au fost create condiții egale pentru toate companiile atît din țara noastră, cît și din străinătate. Concomitent au fost primite asigurări că toți operatorii din domeniu respectă pe deplin recomandările emise de Ministerul Economiei la începutul anului 2017 privind asigurarea transparenței procesului de achiziție a energiei electrice, coordonat cu Secretariatul Comunității Energetice.

Referindu-se la situația regională în sectorul energetic, creată în urma crizei din Ucraina, conducătorii companiilor au menționat că în prezent se examinează și se analizează toate riscurile și scenariile posibile de evoluție a situației, inclusiv prin prisma situației din 2014, cînd partea ucraineană a suspendat în mod unilateral livrările de energie electrică, în pofida existenței unui contract de furnizare a acesteia.

În acest context vicepremierul Octavian Calmîc a specificat că în procesul de achiziție a energiei electrice în perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018 toate companiile urmează să se ghideze de două criterii de bază. „În primul rînd, să asigure securitatea energetică în sectorul său de activitate prin acoperirea necesarului de energie electrică a fiecărei companii în parte la cele mai avantajoase condiții, inclusiv celor ce țin de fiabilitatea și securitatea furnizărilor pe întreaga perioadă contractuală. Nu mai puțin important este și prețul de achiziție, deoarece acesta, într-un final, influențează asupra tarifului pentru consumatorii casnici”, a spus ministrul Economiei.

Participanții la întrevedere au convenit asupra prelungirii termenului de depunere a ofertelor de livrare a energiei electrice și se vor întîlni regulat în acest format pentru a aprecia procesele care au loc în țară și regiune, în sectorul energetic, tendințele sectoriale etc.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?