X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

La Bubuieci au discutat despre problema gunoiștii

3 feb. 2017,, 14:50   Capitala
3519 0

Groapa de gunoi de lîngă comuna Bubuieci este o sursă de poluare și infecții pentru populație, potrivit reprezentanților Centrului de Sănătate Publică.

Deși poligonul de lîngă Bubuieci, de pe strada Uzinelor, nu este amenajat pentru depozitarea deșeurilor, tot gunoiul din municipiul Chișinău este dus acolo deja al șaptelea an la rînd, după ce oamenii din Țînțăreni au interzis accesul la groapa de gunoi de lîngă localitatea lor. Oficiul Avocatului Poporului s-a autosesizat pe marginea acestui subiect și a intermediat o discuție între părțile implicate.

Primarul localității Bubuieci, Ion Șaranuț, spune că oamenii din comună nu mai suportă mirosul care vine dinspre groapa de gunoi, mai ales vara. O altă problemă sînt cîinii vagabonzi care se aciuează pe lîngă gunoiște și dau tîrcoale satului, se plînge primarul.

”Sînt milioane de metri cub lunar, iar zilnic sînt transportate zeci și sute de metri cub de deșeuri. Acum sînt milioane de metri cub, muntele acela este enorm. Din acest munte se scurg rîuri, pîrăiașe cu o substanță neagră-cafenie care dă un miros pe care nu îl poți suporta”, a declarat Ion Șaranuț.

Din cauza gunoiștii, care nu este autorizată și nu corespunde normelor de depozitare a deșeurilor, au de suferit oamenii din zonă, arată datele Centrului Național de Sănătate Publică. Apa din fîntîni nu corespunde normelor sanitaro-igienice după mai mulți indicatori, iar această situație agravează starea de sănătate a populației, spune Luminița Suveică, șefa Centrului municipal de Sănătate Publică.

”Pe teritoriul comunei Bubuieci în ultimii ani se observă o majorare a bolilor diareice- acute chiar cu 83 de procente, din 2012. Majorarea numărului cazurilor de cancer prin tumori maligne, de la 57 de cazuri la 84 de cazuri. Situația este destul de gravă”, a declarat Luminița Suveică.

Deși autoritățile capitalei recunosc faptul că este o problemă gravă, gunoiștea de lîngă Bubuieci rămîne singurul loc unde pot fi duse în prezent deșeurile din municipiul Chișinău. Un proiect de modernizare a depozitului de la Țînțăreni, pentru a fi transformat în groapă ecologică, în valoare de 15 milioane de euro, a fost lansat în 2014 cu sprijin financiar din partea Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare și a Băncii Europene de Investiții. Banii vor fi alocați pentru închiderea depozitului de lîngă Bubuieci și modernizarea unei stații de sortare a deșeurilor. În prezent se finalizează studiul de fezabilitate, afirmă Vasile Efros, de la Direcția locativ-comunală a primăriei Chișinău, dar, spune funcționarul, nu se poate ajunge la o înțelegere cu primăria de la Țînțăreni.

”Din păcate, nu avem niciun rezultat, pentru că primarul refuză să discute cu noi, nu vrea să asculte nicio propunere. Experții BERD ne propun să le oferim resurse financiare pentru bugetul local din Țînțăreni, ceea ce ar constitui de 10 ori mai mult decît bugetul actual al comunei” a declarat Vasile Efros.

Reprezentanții autorităților locale din Țînțăreni nu au fost de găsit pentru a exprima o opinie la acest subiect. Dacă nu se va ajunge la un consens, terenul pe care se află gunoiștea de la Țînțăreni ar putea fi naționalizat și transformat într-un depozit destinat pentru toată zona centrală a Republicii Moldova, potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Mediului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?