Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Producătorii de zahăr din Moldova le-au cerut autorităților să oprească importul de zahăr de contrabandă

4 apr. 2013,, 12:36   Economie
4509 1
Fotо: sitemostov.ru
Colectivele de muncă de la fabricile de zahăr din Moldova au adresat o scrisoare deschisă președintelui Nicolae Timofti, președintelui Parlamentului, Marian Lupu, prim-ministrului în exercițiu Vlad Filat, cerîndu-le să oprească importul de zahăr de contrabandă.

Producătorii de zahăr și-au exprimat profunda îngrijorare și tulburare cu privire la importul masiv de zahăr de contrabandă în Republica Moldova din Ucraina. Ei au subliniat că aceste acțiuni ilegale flagrante aduc pagube atît stării social-economice a colectivelor de muncitori ale fabricilor de zahăr, cît și economiei țării în general. După majorarea cotei TVA la zahăr pînă la 20% fluxul contrabandei cu zahăr pe piața Moldovei a crescut brusc şi practic au fost stopate vînzările zahărului de producţie autohtonă.

Din cauza lipsei resurselor financiare, colectivele întreprinderilor producătoare de zahăr nu pot începe reparația fabricilor, pregătirea pentru sezonul de prelucrare a sfeclei de zahăr și sînt nevoite să se afle într-o stagnare tehnică de lungă durată. Aceste aspecte pot conduce la prăbușirea ramurii de producere a zahărului și cultivare a sfeclei de zahăr – evenimente asemănătoare s-au produs şi în 1994: colaboratorii acestui sector strategic vor pierde lucrul, iar familiile lor vor rămîne fără surse de existență.

Producătorii de zahăr din Moldova le-au cerut autorităților să suspende lobbyismul intereselor personale egoiste ale indivizilor, care au creat condiții favorabile existenței contrabandei și se îmbogățesc din contul familiilor lor. Ei au chemat conducerea țării să prevină sporirea contrabandei și crearea condițiilor favorabile pentru creșterea ei.

În scrisoare se subliniază faptul că, în cazul în care interesele producătorilor de zahăr vor fi ignorate și distrugerea ramurii va continua, colectivele de muncitori ale fabricilor de zahăr din Republica Moldova vor lua toate măsurile legale posibile pentru a-și apăra interesele.

Scrisoarea este semnată de 182 de muncitori angajaţi la fabricile de zahăr din Moldova.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?