Obligațiuni suplimentare pentru autorităţiile administraţiei publice locale

Obligațiuni suplimentare pentru autorităţiile administraţiei publice locale

Guvernul a avizat pozitiv inițiativa unui grup de deputați cu privire la completarea legii ocrotirii sănătății cu competențe suplimentare pentru administrațiile publice locale.

 
Se propune ca administrațiile publice locale suplimentar la atribuțiile sale, prevăzute în legea ocrotirii sănătății, vor fi obligate și să asugure instituțiile medico-sanitare publice și instituțiile publice de expertiză medico-legală cu încăperi necesare pentru prestarea serviciilor medicale populației, cu titlul gratuit.

Menționăm că autorităţile administraţiei publice locale, pe teritoriul din subordine sunt obligate, inclusiv, să aprobe şi să asigure implementarea planurilor strategice locale de dezvoltare a serviciilor de sănătate, a programelor locale de sănătate şi, în limitele posibilităţilor, să participe la consolidarea bazei tehnico-materiale a instituţiilor medico-sanitare, fondate în condiţiile legii.

Deci, după adoptarea completării propuse la legea ocrotirii sănătății, autoritățile administrative publice locale vor mai avea obligațiunea să asugure instituțiile medico-sanitare publice și instituțiile publice de expertiză medico-legală cu încăperi necesare pentru prestarea serviciilor medicale populației, cu titlul gratuit.

Mult posibil că aceste noi atribuții și responsabilități așa și vor rămîne doar pe hîrtie, dat fiind că administrațiile publice locale nu dispun de încăperi libere și nu au surse necesare pentru construcțiea unor noi încăperi speciale.

Însă și în asemenea situație ar fi fost necesar și obligatoriu ca concomitent să se completeze cu atribuțiile suplimentare și legea nr.436/2006 privind administrațiea publică locală și legea nr.136/2016 privind statutul municipiului Chișinău. Doar aceste legi stabilesc şi reglementează modul de organizare şi funcţionare a autorităţilor administraţiei publice în unităţile administrativ-teritoriale. Cu atăt mai mult că în aceste legi nu sînt prevăzute chear și acele atribuții, care deja se mențin în legea ocrotirii sănătății.
 
Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load