Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Politolog: Decretul lui Dodon este un răspuns la greșeala lui Timofti

5 ian. 2017,, 14:00   Politică
15780 13

Decretul emis de președintele Igor Dodon privind retragerea cetățeniei Moldovei lui Traian Băsescu corespunde tuturor rigorilor legii.

Acest fapt poate fi confirmat de orice instanță judecătorească, dacă fostul președinte al României va dori să conteste decizia lui Dodon. Analistul politic Vitalie Andrievschi a exprimat această opinie în cadrul unui interviu pentru NOI.md.

Expertul a menționat că prin decizia sa președintele Moldovei nu a urmărit niciun scop politic. „Decretul lui Dodon este un răspuns adecvat la greșeala lui Nicolae Timofti. Oricît de mult ar încerca răuvoitorii să găsească un substrat politic în această decizie, acesta nu există. Este evident că în procedură (de acordare a cetățeniei Moldovei lui Traian Băsescu – nota red.) au fost comise încălcări grave. Orice instanță de judecată, fie Curtea Constituțională, fie Curtea Supremă de Justiție, va confirma că Băsescu a obținut cetățenia ilegal. Nu văd aici niciun context politic”, a spus analistul.

Potrivit lui, Traian Băsescu va avea posibilitatea să treacă procedura repetată de obținere a cetățeniei Moldovei. „Legea prevede procedura de restabilire a cetățeniei. Nu văd nimic rău dacă Băsescu va veni cu intenția de a respecta toate normele legale și a-și restabili cetățenia în mod legal. Nicio persoană dispusă să urmeze legile țării a cărei cetățenie și-o dorește nu trebuie lipsită de astfel de șansă. Autoritățile moldovene care au declarat cursul european de dezvoltare sînt obligate să ofere acest drept tuturor solicitanților de cetățenie, fie aceștia cetățeni ai României, Rusiei, Ucrainei sau ai oricărui alt stat. Altceva este că această procedură trebuie să corespundă tuturor rigorilor legii”, s-a arătat convins Vitali Andrievschi.

Într-adevăr, Legea cu privire la cetățenie prevede restabilirea cetățeniei în cazul în care persoana a fost lipsită de ea prin decretul președintelui Moldovei chiar și în cazurile cînd aceasta a fost obținută prin înșelăciune, drept urmare a prezentării informațiilor false sau tăinuirii unui fapt esențial. Doar într-un singur caz solicitantul cetățeniei nu poate conta pe restabilirea acesteia – atunci cînd a comis o faptă deosebit de gravă care a adus statului un prejudiciu considerabil.

Reamintim că Igor Dodon a semnat pe 3 ianuarie decretul privind retragerea cetățeniei moldovenești pentru Traian Băsescu. Totodată, decizia lui Dodon nu o vizează pe soția politicianului român – Maria Băsescu, căreia ex-președintele Nicolae Timofti i-a acordat cetățenia în luna iunie a anului trecut.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?