X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Comunitatea Energetică cere Ucrainei să modifice regulile de export a energiei electrice în Moldova

6 mar. 2013,, 16:37   Economie
3391 0
Foto: headline.kz
Comunitatea Energetică cere Ucrainei să modifice regulile de export a energiei electrice în Republica Moldova şi statele UE. Potrivit presei ucrainene, Secretariatul Comunităţii Energetice a adresat Ucrainei o scrisoare deschisă cu propunerea de a ajusta, în termen de două luni, sistemul de distribuire a reţelelor de energie electrică între Ucraina, UE şi Moldova sau de a actualiza poziţia Kievului vizavi de această problemă.

Potrivit Comunităţii Energetice, regulile de organizare a licitaţiilor privind distribuirea capacităţii reţelelor electrice interstatale între Ucraina, vecinei ei occidentali şi Moldova nu corespund cerinţelor Comunităţii Energetice. De menţionat, că Comunitatea Energetică a iniţiat această procedură cu Ucraina în legătură cu două plîngeri în adresa Kievului. După aderarea la Comunitatea Energetică, Ucraina s-a angajat, pînă la 1 ianuarie 2012, să implementeze Regulamentul nr. 1228/2003 privind condiţiile de acces la reţelele transfrontaliere de transmitere a energiei electrice. Potrivit analiştilor ucraineni, Kievul încă nu a implementat acest regulament.

Unicul furnizor de energie electrică din Ucraina în Moldova şi UE, în anul 2013, este holdingul „DTEK”, condus de cunoscutul om de afaceri Rinat Ahmetov. În particular, Moldova primeşte energie electrică de la compania „DTEK Power Trade”, care din aprilie curent ar putea fi înlocuită de „DTEK Vostokenergo”, care aparţine aceluiaşi holding şi a cîştigat licitaţia pentru a livra energie electrică Moldovei în anul 2013.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?