X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Timofti nu are autoritate pentru a fi arbitru în conflictul AIE – declarație

24 ian. 2013,, 14:38   Politică
6402 7
Foto: unimedia.md
Analistul politic Bogdan Țîrdea consideră că președintele țării, Nicolae Timofti, nu poate interveni în cadrul AIE pentru a soluționa conflictul politic existent. Declarația a fost făcută în contextul solicitării făcute de liderul PL, Mihai Ghimpu, la adresa lui Timofti.

Solicitat de NOI.md, Bogdan Țîrdea a spus că „Timofti nu are autoritate pentru a fi arbitru în acest conflict”. Asta deoarece atunci cînd a fost numit în funcție, el a subsemnat la acordul AIE că orice decizie luată de el trebuie să fie discutată mai întîi cu liderii AIE. „Nicoale Timofti nu este președinte ales de popor, nu a fost lider de partid, el este funcționar. Or, el nu are autoritate pentru a fi arbitru în acest conflict. Atunci cînd a fost ales președinte, el a subsemnat la acordul AIE că nu are dreptul să emită unele decrete fără a se consulta cu liderii AIE. Maximum ce poate face este să cheme la consens și la comunicare, dar și în acest caz nimeni nu îl va lua în serios”, a spus Bogdan Țîrdea. Totodată, analistul a calificat drept curajoasă poziția președintelui în legătură cu tragicul incident din Pădurea Domnească. Atunci, Timofti a spus că toți participanții la vînătoare trebuie pedepsiți conform normelor legale.

Pe le altă parte, analistul politic Anatol Țăranu consideră că președintele Nicolae Timofti are posibilitatea de a interveni în calitate de mediator pentru a remedia conflictul din interiorul Alianței pentru Integrarea Europeană. Solicitat de NOI.md, Anatol Țăranu a spus că președintele țării ar putea chiar să convoace Consiliul Suprem de Securitate, din care fac parte principalii actori politici, și să discute calm toate problemele existente. Analistul consideră că dacă conflictul din AIE s-ar reduce la relații interpersonale, el s-ar rezolva ușor. “Dacă opinia publică ar fi mai tranșantă, i-ar impune să găsească o soluție, în detrimentul relațiilor interpersonale”, a conchis Țăranu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?