Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

Bălţul refuză să „optimizeze” instituţiile de învăţămînt

3 ian. 2013,, 14:45   Societate
6660 6
Foto : scoalabrancoveneasca.ro
Municipiul Bălţi este, de facto, unica structură teritorială de nivelul doi care nu execută aşa numitul proces de optimizare a instituţiilor de învăţămînt. Potrivit viceprimarului municipiului Bălţi, Octavian Mahu, instituţiile de învăţămînt care urmau să fie închise au fost trecute la finanţare din bugetul municipal, relatează GZT.md.

Mahu a mai menţionat că, pe parcursul ultimilor 10 ani, în Bălţi nu a fost închisă nicio grădiniţă de copii.

„În fiecare an, transferurile din bugetul central sînt micşorate, cu toate că domeniul educaţiei ţine de competenţa autorităţilor centrale. Este evident că reducerea finanţării sau neîndeplinirea de către stat a obligaţiunilor sale directe nu oferă municipalităţii dreptul să închidă instituţiile de învăţămînt unde activează educatorii şi profesorii noştri, unde învaţă copiii noştri”, a menţionat viceprimarul.

Potrivit lui Mahu, Legea bugetului pentru anul 2013 prevede noi reduceri a transferurilor pentru educaţie, iar lipsa banilor urmează să fie suplinită din contul bugetelor locale.

„Acolo, exact aşa şi scrie, chiar dacă aceasta contravine Legii privind descentralizarea. Dar nu avem încotro, vom economisi din contul altor domenii (de exemplu, iluminare, salubrizare, energie termică, investiţii capitale) pentru a păstra grădiniţele de copii şi şcolile”, a menţionat Mahu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?