X 
Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4063

Elevii din clasele liceale ar putea avea libertatea să-și aleagă disciplinile care doresc să le învețe

23 mai. 16:08  
1794 0

Începînd cu septembrie 2025, elevii din clasele liceale ar putea avea libertatea să-și aleagă volumul lecțiilor pe care le frecventează la o materie sau alta. Propunerea a fost anunțată de ministrul Educației, Dan Perciun, menționînd că se pregătește un astfel de plan cadru de alternativă.

La liceu, vrem să avem posibilitatea ca, din 30 de ore pe săptămînă, 15 să fie disciplină obligatorie, iar 15 să fie la alegere. Practic, jumătate din tot ce învață un elev la liceu să depindă de el și clasa lui, transmite agora.

Ministrul menționează că și conceptul de clasă va fi modificat. Or, unii elevi din același an de studii pot avea trei ore de matematică săptămînal, spre exemplu, iar alții - cinci ore. La fel, vor exista obiecte care nu vor mai fi obligatorii.

"Ideea e să oferim mai multă flexibilitate, așa cum este în Marea Britanie, SUA, țări europene. Noi vrem să avem 50% din lecții cu toți, iar 50% - din ceea ce vrea elevul", spune Perciun.

Șeful de la Educație a precizat că sistemul nu va fi posibil de implementat în toate școlile, pentru că este nevoie de un număr mai mare de elevi, ca să poată exista opțiuni. Altfel, poate apărea situația cînd doar trei copii aleg un obiect și predarea lui ar fi problematică. Prin urmare, numărul minim de elevi ar fi de 100 de copii în fiecare an de liceu.


Planul cadru de alternativă în acest sens este pregătit pentru termenul de septembrie 2025, precizează Perciun.

1
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?