Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4055

Resturile unei uriașe rachete chinezești ar putea cădea pe Pămînt la începutul săptămînii viitoare

28 iul. 2022,, 03:00   Ştiinţă şi IT
2408 0

Resturile uriașei rachete chinezești care a livrat luni un nou modul stației spațiale sînt așteptate să cadă pe Pămînt la începutul săptămînii viitoare, a anunțat Comandamentului Spațial al SUA, care urmărește traiectoria rachetei.

Racheta Long March 5B, care cîntărește 23 de tone și care a transportat modulul de laborator Wentian, a decolat de pe insula Hainan la ora locală 2:22 p.m., duminică, 24 iulie, iar modulul s-a andocat cu succes la avanpostul orbital al Chinei. După ce misiunea a fost îndeplinită, racheta a început o coborîre necontrolată spre atmosfera terestră și nu este cunoscut locul unde va ateriza. Este a treia oară cînd China este acuzată că nu a gestionat în mod corespunzător resturile spațiale.

„Este un obiect metalic de 20 de tone. Deși se va rupe pe măsură ce va intra în atmosferă, numeroase bucăți, unele dintre ele destul de mari, vor ajunge la sol”, a declarat Michael Byers, profesor la Universitatea British Columbia.

Resturile spațiale prezintă un risc extrem de mic pentru oameni, a explicat Byers, dar este posibil ca părți mai mari să provoace pagube dacă aterizează în regiuni locuite. Byers a spus că, din cauza creșterii numărului de deșeuri spațiale, riscul crește în special în emisfera sudică. Potrivit unui studiu publicat în revista Nature Astronomy, riscul ca resturile rachetelor să aterizeze la Jakarta, Dhaka și Lagos este de trei ori mai mare decît de a ajunge la New York, Beijing și Moscova.

„Acest risc poate fi evitat în totalitate, deoarece acum există tehnologii și modele de misiuni”, a declarat Byers.


Holger Krag, șeful Biroului pentru deșeuri spațiale al Agenției Spațiale Europene, a declarat că cea mai bună practică este de a efectua o reintrare controlată, vizînd o zonă îndepărtată a oceanului.

Comandamentul spațial american a declarat că va urmări căderea rachetei chinezești pe Pămînt.

Pe baza condițiilor atmosferice variabile, punctul exact de intrare a rachetei în atmosfera terestră „nu poate fi identificat decît la cîteva ore după reintrarea în atmosferă”, a precizat purtătorul de cuvînt, dar se estimează că acest lucru se va întîmpla în jurul datei de 1 august.

Gunoaiele spațiale, cum ar fi sateliții vechi, reintră zilnic în atmosfera Pămîntului, dar majoritatea trec neobservate, deoarece ard cu mult înainte de a ajunge la sol. Doar resturile spațiale mai mari, cum ar fi navele spațiale și piesele de rachete, reprezintă un risc pentru oameni și infrastructura de la sol.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?