X 
Arşiţa stiri: 176
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1455

Racheta Starship a companiei SpaceX a fost lansată în cel de-al patrulea zbor de încercare

6 iun. 19:15   Externe
3251 0

Compania SpaceX a lansat racheta Starship, cea mai mare și puternică rachetă din lume, joi, din sudul statului Texas, în cel de-al patrulea zbor de încercare.

Acesta are drept principal obiectiv revenirea cu bine prin atmosfera terestră, un test violent care nu a fost trecut în cadrul celui de-al treilea zbor de încercare, transmite Reuters, portivit Agerpres.

Aparatul spaţiul cu două etaje, format din vasul de croazieră spaţială Starship instalat pe racheta portantă Super Heavy, a fost lansat în spaţiu de la baza Starbase, aparţinînd SpaceX, din apropiere de Boca Chica Village, pe coasta Texasului.

Concepută să fie mai ieftină dar şi mai puternică decît racheta Falcon 9, folosită de SpaceX pentru misiuni de alimentare şi schimbare a echipajelor de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), sistemul Starship - care pe rampa de lansare are înălţimea de 122 de metri, reprezintă viitorul acestei companii deţinute de Elon Musk, dar nu numai atît. Starship urmează să fie folosită şi de NASA în următorii ani pentru a-i readuce pe astronauţii americani pe Lună.

Fiecare sistem spaţial Starship testat pînă în prezent a depăşit obiectivele lansărilor anterioare şi apoi a eşuat, fie explodînd, fie dezintegrîndu-se în amtosferă. Primul astfel de sistem spaţial lansat în aprilie 2023 a explodat la cîteva minute după desprinderea de sol, la altitudinea de aproximativ 40 km. În cadrul celui de-al doilea zbor de încercare, ce a avut loc în luna noiembrie, Starship a ajuns în spaţiu pentru prima oară dar a explodat la puţin timp după aceea.

În cel mai recent zbor de încercare, cel din luna martie, Starship a reuşit să ajungă în spaţiu şi apoi a reintrat în atmosfera terestră unde s-a dezintegrat. Zborul de încercare de joi îşi propune să bifeze cu succes etapele atinse în zborurile anterioare şi să reuşească să aducă Starship cu bine la sol.


1
0
2
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав