Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ucraina și România au împrumutat Moldovei gaz pentru a echilibra presiunea din rețea

27 oct. 2021,, 13:15   Economie
3886 1

Ucraina și România au împrumutat Moldovei unele volume de gaze pentru a menține presiunea în rețeaua sa de transport a gazelor. Despre acest lucru a anunțat miercuri serviciul de presă al companiei de transport gaze Moldovatransgaz, fără a indica volumele de gaze primite.

Moldovatransgaz SRL a menționat că criza din sectorul energetic din Republica Moldova și insuficiența volumelor de gaze naturale necesare consumului intern, a pus în situație dificilă atât siguranța energetică a țării, cât și funcționarea sistemului de transport al gazelor naturale.

Pentru menținerea funcționalității sistemului de transport este necesară respectarea anumitor cerințe tehnice, iar diferența dintre import și consum a volumelor de gaze naturale afectează considerabil această funcționalitate.

"În perioada dificilă în care ne aflăm, apreciem mult sprijinul acordat de către țările vecine Republicii Moldova. Precizăm că Ucraina a oferit un împrumut important de gaze naturale pentru echilibrarea sistemului nostru de transport gaze, iar Republica Moldova va putea utiliza resursele furnizate până pe 31 octombrie 2021. De asemenea, și România a oferit susținere Republicii Moldova, acordând un ajutor substanțial pentru a menține în funcțiune sistemului de transport gaze naturale din țara noastră. Acest împrumut va fi restituit atunci când țara noastră va avea cantitatea de gaze necesară pentru asigurarea funcționării rețelelor de transport cât și volume necesare pentru consumatori. Compania „Moldovatransgaz” SRL este profund recunoscătoare pentru implicarea, generozitatea și sprijinul acordat de către Ucraina și România", se arată în comunicat.

Acesta reamintește că la 13 octombrie Comisia pentru Situații Excepționale a constatat situație de alertă pe piața gazelor naturale din Republica Moldova, iar ulterior, pe 22 octombrie a fost declarată stare de urgență în domeniul energetic. „Moldovatransgaz” SRL a fost desemnată responsabilă pentru gestionarea stării de alertă și depune toate eforturile pentru a asigura continuitatea transportării gazelor naturale și pentru a menține în funcțiune rețelele de transport pe care le gestionează.


Principalul exportator de gaze în republică este Gazprom. Cu toate acestea, contractul de furnizare a combustibilului a expirat la sfîrșitul lunii septembrie, iar în octombrie Gazprom a rezervat pentru republică volume, la nivelul anului trecut. Pentru Moldova acest volum este insufiecient, republica se confruntă cu un deficit de 30% din nevoile sale. Anterior, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii al Republicii Moldova, Andrei Spînu, a relatat și despre acordurile încheiate în Federația Rusă privind creșterea livrărilor în perioada următoare.

Negocierile privind încheierea unui contract pe termen lung cu Gazprom continuă. Holdingul rusesc de gaze cere Moldovei să ramburseze datoria de 709 milioane de dolari. Chișinăului i se propune opțiuni pentru amînarea plății datoriilor, de asemenea, Gazprom este gata să ofere o reducere de 25% la gaz, dar Moldova nu este încă pregătită să profite de acest lucru.

În această lună, republica importă gaze la un preț de piață de aproximativ 790 de dolari pentru 1 mie de metri cubi. Chișinău vrea un preț mai mic la gaze în medie de 200-300 de dolari pentru 1 mie de metri cubi. Anul trecut, țara a plătit o medie de $148 pentru același volum. Gazprom a anunțat că este gata să prelungească contractul pentru luna noiembrie, dacă partea moldovenească va plăti integral pentru gazul livrat în lunile septembrie și octombrie ale acestui an. În prezent, unele întreprinderi moldovenești au trecut la păcură, a fost introdusă starea de urgență în țară și a început căutarea furnizorilor alternativi de gaze.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?