X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Petrolul se ieftinește la începutul săptămînii

13 feb. 2023,, 13:15   Economie
2121 1

Prețurile petrolului au scăzut luni, 12 februarie, după ce au crescut săptămîna trecută, în condițiile în care investitorii s-au concentrat pe preocupările pe termen scurt cu privire la cerere, determinate de date importante privind inflația din SUA și întreținerea rafinăriilor din Asia și SUA, transmite RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Contractele futures pe petrol Brent au scăzut cu 0,9%, pînă la 85,65 dolari pe baril, după ce au crescut vineri cu 2,2%. Petrolul american West Texas Intermediate a scăzut cu 0,9%, pînă la 78,99 dolari pe baril, după ce a crescut cu 2,1% în sesiunea precedentă.

„Prețurile țițeiului sînt în scădere, deoarece comercianții anticipează o potențială slăbire a perspectivei cererii de țiței, deoarece un raport major asupra inflației ar putea forța Fed să înăsprească politica mult mai agresiv”, a declarat Edward Moya, analist senior la OANDA, referindu-se la datele privind prețurile de consum. în SUA, scade pe 14 februarie.

Rezerva Federală a SUA crește ratele dobînzilor pentru a reduce inflația, ridicînd temeri că această mișcare va încetini activitatea economică și cererea de petrol.

În plus, reluarea exporturilor de petrol din Azerbaidjan, duminică, la terminalul turc din Ceyhan, a înlăturat îngrijorările legate de aprovizionare, a declarat Tina Teng, analist la CMC Markets.


Terminalul a fost avariat în urma cutremurelor devastatoare din Turcia și Siria de săptămîna trecută. Acesta este un loc pentru depozitarea și încărcarea conductelor care transportă petrol din Azerbaidjan și Irak.

Prețurile petrolului au crescut vineri, 10 februarie, după ce Rusia, al treilea producător mondial de petrol, a declarat că va reduce producția de țiței în martie cu 500.000 de barili pe zi, sau aproximativ 5% din producție, ca răspuns la restricțiile occidentale asupra exporturilor sale, care au fost introduse după invazia Ucrainei.

Contractele Brent și WTI au crescut cu peste 8% săptămîna trecută, din cauza optimismului cu privire la o revenire a cererii în China, cel mai mare importator de țiței din lume și al doilea consumator de petrol, după ce restricțiile COVID au fost ridicate în decembrie.

O redresare a cererii de petrol a Chinei împiedică exporturile de benzină în februarie, deși rafinăriile sale mențin transporturile de motorină peste 2 milioane de tone.

Stefano Grasso, manager senior de portofoliu la 8VantEdge din Singapore, a declarat că reducerea cu 500.000 bpd ar aduce Rusia din nou la cota OPEC+, deoarece Moscova înregistrează, în prezent, supra-exporturi.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații acestora, inclusiv Rusia, grupul OPEC+, au convenit în octombrie să reducă producția cu 2 milioane de barili pe zi, aproximativ 2% din cererea globală.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?