X 
Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Prețul petrolului, în creștere

16 mai. 2023,, 14:00   Economie
2411 0

Prețul petrolului a crescut pentru a doua zi marți, 16 mai, pe fondul planurilor SUA de a achiziționa petrol pentru Rezerva Strategică de Petrol (SPR) și al incendiilor de vegetație din Canada, care au sporit îngrijorările legate de aprovizionare, transmite RBC-Ucraina, citînd Reuters.

Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 0,4%, la 75,53 dolari pe baril, în timp ce petrolul american West Texas Intermediate s-a scumpit cu 0,4%, la 71,38 dolari. Ambele referințe au crescut luni cu peste 1%, întrerupînd o serie de trei ședințe cu scăderi.

Departamentul american al Energiei a anunțat luni că va cumpăra 3 milioane de barili de țiței pentru SPR cu livrare în august și a cerut oferte pînă la 31 mai.

"Piața a primit un impuls de la așteptările că răscumpărările de petrol din SUA pentru rezerva strategică vor continua dacă prețurile WTI vor scădea în apropierea sau sub 70 de dolari pe baril", a declarat Toshitaka Tazawa, analist la Fujitomi Securities Co Ltd.

Producția rafinăriilor din China a crescut cu 18,9% în aprilie față de anul precedent, atingînd al doilea nivel record, potrivit datelor publicate marți.


"Cererea din China continuă să dea semne de îmbunătățire. Datele privind transportul arată o creștere a utilizării mașinilor, în timp ce călătoriile aeriene internaționale sînt în creștere", au declarat analiștii ANZ.

Prețul petrolului a fost susținut marți și din cauza îngrijorărilor legate de aprovizionare cauzate de incendiile din Canada.

Incendiile masive din Alberta, Canada, au forțat la un moment dat peste 30.000 de persoane să își părăsească locuințele și au oprit cel puțin 319.000 de barili echivalent petrol pe zi sau 3,7% din producția națională.

Aprovizionarea globală cu petrol ar putea scădea și în a doua jumătate a anului, deoarece OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol) și aliații săi, inclusiv Rusia, plănuiesc reduceri suplimentare ale producției.

Pe de altă parte, producția americană de petrol din cele șapte bazine majore de șisturi va crește pînă la un nivel record în luna iunie, potrivit datelor Energy Information Administration.

Analiștii sînt rezervați cu privire la actuala revenire a prețurilor. "Cu atît de multă incertitudine asociată mediului macroeconomic, lipsa unor semnale puternice din partea pieței fizice este posibil să lase prețurile petrolului sub presiune", au declarat analiștii ANZ.

Potrivit lui Leon Lee, analist la CMC Markets, situația macroeconomică globală și factorii fundamentali ai cererii și ofertei de energie în Europa vor fi factori cheie pentru stabilirea prețurilor în a doua jumătate a anului 2023.

Reamintim că săptămîna trecută prețurile petrolului au scăzut pentru a patra săptămînă consecutivă, marcînd cea mai lungă serie de scăderi săptămînale din septembrie 2022, din cauza temerilor că Statele Unite ar putea intra în recesiune din cauza "riscului semnificativ" de default istoric în primele două săptămîni din iunie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?