X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Moldovagaz vrea că auditul datoriei istorice față de Gazprom să fie amînat cu 10-12 luni

31 mar. 2022,, 11:00   Economie
7028 0

Vadim Ceban, Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz SA, speră că data auditului datoriei istorice față de Gazprom va fi amînată cu 10-12 luni.

După cum a declarat Ceban într-un interviu pentru Newsmaker.md, guvernul nu a putut organiza această procedură, deoarece potențialii auditori nu au participat la licitația anunțată din cauza instabilității din regiune legată de situația din Ucraina, scrie interfax.az

"Am solicitat Gazprom să prelungească perioada desfășurării audiluitu cu 10-12 luni. Aceasta este o situație obiectivă, este mult de lucru, deci este nevoie de timp. Nea-m adresat la Gazprom și am discutat această problemă la telefon. Deși nu există o decizie, va trebui să organizăm consultări oficiale", a spus Ceban.

El nu exclude faptul că după consultări va trebui de introdus modificări în protocolul semnat la 29 octombrie 2021 de viceprim-ministrul Republicii Moldova, Andrei Spînu, și directorul general al Gazprom, Alexei Miller.

"Protocolul prevede că partea moldovenească va organiza un audit al datoriei, potrivit rezultatele căruia Moldovagaz și Gazprom vor semna un acord de reglementare a datoriilor pînă la 1 mai 2022, care prevede rambursarea tuturor datoriilor în termen de cinci ani", a declarat directorul companiei. El a adăugat că prin partea moldovenească se are în vedere Guvernul de la Chișinău.


"Din păcate, guvernul și Gazprom, care sînt acționari ai Moldovagaz, nu au putut conveni asupra termenilor de referință pentru licitația de selectare a companiei care va efectua auditul datoriei istorice. Prin urmare, există riscul ca una dintre părți să nu recunoască rezultatele auditului. Sau - termenele vor fi încălcate, ceea ce poate deveni baza suspendării contractului de către Gazprom de la 1 mai 2022. Rămîn optimist și sper să nu se ajungă la acest lucru. Trebuie să continuăm negocierile, nu trebuie să închidem ușile, deoarece există multe probleme care trebuie discutate", a subliniat Ceban.
În opinia sa, rezultatele auditului nu vor influența în mod semnificativ valoarea datoriei, care, conform calculelor Gazprom, constituie 709 milioane de dolari, ținînd cont de penalități.

"Pot exista unele modificări în ceea ce privesc penalitățile. În rest, pentru această datorie există toate documentele", a menționat conducătorul Moldovagaz.

După cum s-a anunțat, la 1 noiembrie 2021 a intrat în vigoare acordul privind furnizarea de gaze pe o perioadă de cinci ani. Încheierea acordului a fost precedată de semnarea unui protocol privind acțiunile ulterioare ale părților. Conform protocolului semnat de Spînu și Miller în octombrie anul trecut, partea moldovenească trebuie să efectueze auditul datoriei Moldovagaz (care, potrivit părții ruse, se ridică la 709 milioane dolari). Potrivit rezultatelor auditului, Moldovagaz și Gazprom trebuie să semneze un acord de decontare a datoriilor pînă la 1 mai 2022, care prevede rambursarea tuturor datoriilor în termen de cinci ani.

La începutul lunii februarie, Gazprom a declarat că "abordarea unilaterală a părții moldovenești de a efectua un audit al datoriei Moldovagaz (care a anunțat o licitație fără a lua în considerare o serie de propuneri ale Gazprom) contravine acordurilor încheiate în octombrie 2021".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?