X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Istoria rockului moldovenesc: cînd au început “să plîngă” chitarele (FOTO, VIDEO)

7 ian. 2019,, 10:46   Istoria rockului moldovenesc
12407 2

Atunci cînd pe data de 12 aprilie 1954, faimosul muzician american Bill Haley a lansat melodia "Rock Around the Clock", lumea a luat cunoștință pentru prima data de rock'n'roll.

În țara noastră, muzica rock a venit mai tîrziu, aproximativ la mijlocul anilor '60 începutul anilor '70, ca deja în anii '80 și '90, să cunoască o evoluție rapidă, prin intermediul numeroaselor colective muzicale.

"Noroc, rock!"

Astfel, pionieri ai rockului moldovenesc pot fi numiți cu certitudine celebrii membri ai formaţiei "Noroc", care s-a fost format în anul 1965 sub conducerea lui Mihai Dolgan. În anul 1970 AVI "Noroc" a participat la Festivalul "Bratislavskaia Lira", care s-a desfăşurat în Cehoslovacia. Evoluţia lor a fost una de succes, ca apoi să devină primii rockeri moldoveni, care au avut numeroase turnee. Unul dintre hiturile formaţiei "Noroc" este piesa "De ce plîng chitarele", care a fost mai tîrziu remixată de formaţii rock mai tinere din Moldova, precum şi de alţi cîntăreţi de estradă.


Din păcate, în anul 1973 formaţia „Noroc“ a încetat să mai existe, responsabili ai Ministerului Culturii al URSS au considerat că muzica interpretată de ansamblul din Moldova este lipsită de patriotism, că aceasta imită cultura occidentală și se răsfrînge negativ asupra educației tinerilor. Conducerii țării, de asemenea, nu-i plăcea faptul, cum se comporta la concertele formaţiei „Noroc“ publicul: flutura din mîini, fluiera, cînta, adică făcea la fel ca publicul la concertele din Occident. În URSS însă un asemenea comportament nu era acceptat. Despre acest lucru şi-a amintit și Vladimir Presniakov, cunoscutul membru al formaţiei "Samoţvetî", dar și unul dintre membrii grupului "Noroc". Apropo, V. Presniakov a participat la aranjamentele cîntecelor colectivului moldovenesc și a cîntat, de asemenea, la saxofon și clarinet.

Tineretul, underground-ul și postexotica

În anii '80, în țara noastră au început să apară trupe rock underground (clandestine) pentru tineret. Unul dintre aceste grupuri a fost - "Stupeni", care a fost redenumit mai tîrziu în “Modest”. Lider al acestuia rămîne și pînă în ziua de astăzi Vladimir Capşa. Muzica formaţiei "Modest" se distingea printr-un sunet special, iar atuul lor principal era că muzicienii nu foloseau, practic, instrumentele cu clape, adăugînd în schimbul acestora instrumente cu coarde.

De remarcat faptul că în anul 1986 formaţia "Modest" a primit premiul Festivalului Rock de la Leningrad, iar trei ani mai tîrziu a luat parte la Festivalul Rock de la Berlin. În prezent, muzicienii "Modest" trăiesc în Germania și continuă să cînte, fapt care, desigur, nu poate decît să-i bucure pe fani.

Una dintre vechile formații rock din Moldova, care nu are, practic, analoage în întreaga lume, este - „O'Chad”. Iată cum îşi caracterizează membrii formaţiei propriul colectiv: "Orchestră postexotică a dansului, care pleacă peste graniţă, cu schimbarea preliminară a nivelurilor de veridicitate în baza principiului O'CHAD". Lider al formaţiei este Serghei Bucur.

Valeriu Găina - legenda moldovenească a URSS

Este imposibil, bineînțeles, să nu menţionăm un asemenea muzician rock, chitarist, lider al grupului sovietic de cult "Cruiz", ca Valeriu Găina. El, după cum știți, este originar din Moldova. În anii '80 el era considerat cel mai bun chitarist din URSS. Cînd a fost lansat albumul "Cruiz-1", acesta a fost vîndut într-un tiraj extrem de mare pentru acele vremuri - 12 milioane de exemplare. În prezent, Valeriu Găina locuiește în SUA și continuă să profeseze muzica.

Hard-rockul din Moldova, văzut dintr-o parte

În anul 1988, la Chișinău a apărut o formaţie cu o denumire interesantă, putem să spunem chiar ciudată - "Vid sboku”. Fondator al trupei a fost chitaristul Evgheni Ivanov, poreclit John. Băieţii interpretau hard-rock. Aceasta a fost o muzică interesantă și nouă pentru țara noastră, cea mai mare parte a materialului formaţiei fiind în limba engleză, acest lucru nu i-a împiedicat însă să devină populari printre ascultători.

Formaţia "Vid sboku” nu mai există de mult timp - unii dintre muzicieni nu mai sînt în viaţă (vorbim despre fondatorul formației și chitaristul Evgheni Ivanov și Dmitri Artamonov, care a fost, de asemenea, chitarist în trupă), cineva a plecat în străinătate și profesează muzica acolo. Apropo, recent, doi membri ai formaţiei "Vid sboku” - Makenîci (Ghenadie Batog) și Barbaghen (Ghenadie Barbu) au susţinut un concert la Chișinău, iar în cadrul rubricii noastre puteți vedea un reportaj de la acel concert.

Într-o eră nouă - o muzică nouă...

La începutul anilor '90 în țara noastră a început să apară un număr destul de mare de trupe rock minunate. În acest context nu putem trece cu vederea colectivul cu denumirea Cuibul. A fost format în anul 1991 de Igor Dînga, care a rămas și pînă în prezent liderul său necontestat şi de neînlocuit. Trupa încă înregistrează și lansează albume, susţine concerte. De remarcat faptul că Igor Dînga este, totodată, și directorul formaţiei Zdob și Zdub.

Unul dintre grupurile care au cîntat în așa-zisa "epocă intelectuală" a rock'n'roll-ului moldovenesc este "Raketobili". Activitatea concertistică a colectivului în acei ani a fost destul de intensă, ei fiind invitați la numeroase festivaluri, au evoluat şi solo, atît la Chișinău, cît și în alte localități din Moldova și nu numai. Spre exemplu, nu o odată "Raketobili" a evoluat cu concerte la Odesa. În anul 1994, băieții au înregistrat un album în Moscova, intitulat "Vremea dojdei". Liderul formaţiei, Andrei Zanoga, locuieşte și lucrează în prezent în capitala Rusiei. Recent, am publicat la rubrica noastră un interviu mare cu Andrei Zanoga.

De asemenea, în anii 1990, în Moldova au fost create numeroase alte grupuri la fel de interesante, printre care: "Oikumena", "Kristobal Hunta", "Utopia" (un interviu cu liderul formaţiei "Utopia", Andrei Palașcenco poate fi, de asemenea, accesat în rubrica noastră "Istoria rockului moldovenesc") şi altele.

Hardcore îşi reintră în drepturi

La mijlocul anilor '90 în rockul moldovenesc a apărut tendința și dorința de a interpreta muzică mai "grea", și anume hardcore. Iată atunci a apărut pe scenă formația „Zdob și Zdub”. Ceea ce prezentau aceşti băieţi din Străşeni în faţa publicului nu era deloc o muzică obișnuită pentru ascultătorii locali – ei au făcut o combinație foarte competentă și interesantă dintre hard-rock brutal cu muzica populară moldovenească. Formaţia artistică s-a constituit în anul 1994, fiind în prezent una dintre cele mai populare, cele mai căutate şi cele mai apreciate formaţii din țara noastră.

Suflu proaspăt în rockul moldovenesc

Un alt grup celebru, care a apărut la Chișinău în acei ani este Gîndul Mîței. Trupa și-a lansat primul album în anul 2000, cu titlul „Cu gîndul la ea”. Grupul există şi astăzi: lansează albume, susţine concerte. Vocalist și lider al formaţiei este Nicu Ţărnă.

În anul 1999, primul concert a fost susţinut și de formația, populară şi în prezent, Alternosfera, condusă de Marcel Bostan. În palmaresul trupei există deja mai multe discuri lansate, un număr uriaș de concerte, atît pe teritoriul Moldovei, cît și în străinătate. În ultimii ani, băieții sînt adesea invitați cu concerte în România.

Istoria rock-ului moldovenesc continuă!

Am prezentat, de fapt, o listă nici pe departe completă a formațiilor rock din Moldova, deoarece ele au fost şi sînt cu adevărat foarte, foarte multe. Unele dintre ele există pînă acum, totodată pe cerul rockului moldovenesc continuă să apară nume absolut noi. Le dorim multă muzică bună, ascultători recunoscători şi fideli, dar şi cît mai multe concerte! Istoria continuă!

P.S.

Nu am vrea să ne luăm rămas bun, fără să numim încă cîteva trupe rock din Moldova, care au scris cu adevărat, mulți dintre ei continuînd şi în prezent, să scrie istoria rockului moldovenesc. Este foarte incomod și este chiar ofensator să scăpăm din vedere aceste nume. De aceea, în acest post scriptum ne vom asuma totuşi misiunea şi vom întregi lista protagoniştilor muzicii noastre rock cu încă cîteva nume. Astfel, merită în mod evident atenţia ascultătorului formația moldovenească „Alenikii ţvetocek», Axident, «Ёж», Ex-NN, «Timur i ego komanda ", „Ciortov rai”, G.Life, „Ciair”,“ „Amaligama", Igor Saksin și formaţia NDS.

Venim cu rugămintea către acei ale căror nume nu au fost numite în această publicație să nu se supere pe noi. Va fi chiar corect și minunat, dacă dvs. în comentariile la acest material veţi menţiona numele acelor muzicieni, care nu au ajuns în lista noastră. Vă mulțumim anticipat!

Alte materiale interesante din cadrul rubricii „Istoria rockului moldovenesc", inclusiv interviuri, materiale foto și video, reportaje etc. puteți găsi AICI.

Autor: Nicolai Mișcoi

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?