Eurovision stiri: 498
Transnistria stiri: 1343

Serghei Orlov, despre Eurovision 2023: Întreaga echipă îi dorește lui Pasha Parfeni succes”

4 mai. 2023,, 09:28 (reactualizat 5 mai. 2023,, 18:05)   Interviuri
9212 0

Iubitorii de muzică deja s-au strîns în orașul Liverpool, cunoscut drept patria formației Beatles, unde anul acesta va avea loc Eurovision Song Contest.

Fără îndoială, Eurovision este unul din cele mai așteptate concursuri muzicale nu doar de pe continentul european, dar și din lume, acesta fiind urmărit din toate colțurile lumii, deși la acesta participă doar țările din Europa.

Dea lungul timpului, concursul a devenit un eveniment important pentru cultura populară europeană și a dat naștere multor cariere muzicale internaționale.

Concursul a debutat în 1956 și are loc în fiecare an, cu excepția celor cu războaie sau pandemii.

În 2023, concursul se va desfășura la Liverpool (Anglia) în perioada 9-13 mai 2023, iar finala va avea loc pe 13 mai.


Cel care în acest va reprezenta Republica Moldova la concurs este Pasha Parfeni cu melodia ”Soarele și Luna”.

Țările favorite la marele premiu

Favoriții concursului din anul acesta, potrivit caselor de pariuri, sînt Suedia, Finlanda și Ucraina, însă cotele se schimbă de la o zi la alta.

În topul preferințelor la casele de pariuri se regăsește și Republica Moldova cu o cătă de 21 (3%).

  • Ucraina- 14% (cotă -5),
  • Suedia- 10% (cotă- 6.5),
  • Finlanda- 7% (cotă- 10),
  • Italia- 6% (cotă- 12),
  • Cehia- 6% (cotă- 15),
  • Marea Britanie- 5% (cotă- 13),
  • Franța- 4% (cotă- 17),
  • Olanda- 3% (cotă- 17),
  • Moldova- 3% (cotă- 21)
  • Spania- 3% (cotă- 26).

În cadrul concursului, fiecare țară participantă își selectează un artist și o piesă de muzică originală pentru a o reprezenta. Participanții interpretează piesele lor în fața unui juriu internațional și a milioane de telespectatori din întreaga lume. La final, voturile juriului și ale publicului sînt combinate pentru a decide cîștigătorul concursului.

Care sînt modificările din regulamentul Eurovision 2023

Concursul din acest an aduce noutăți, iar una din ele este faptul că telespectatorii din țările neparticipante vor putea vota printr-o platformă online securizată folosind un card de credit din țara lor, iar voturile lor, odată adunate, vor fi convertite în puncte care vor avea aceeași pondere ca o țară participantă atît în ​​semifinale, cît și în marea finală.

Totodată, juriile profesioniste ale industriei muzicale vor rămîne pentru marea finală.

Voturile juriului vor fi combinate cu voturile publicului global pentru a decide rezultatul final. Publicul din toate țările participante va putea în continuare să voteze prin SMS, telefon sau prin aplicația Eurovision Song Contest.

Pentru al 7-lea an consecutiv din delegația moldovenească la Eurovision va face parte și producătorul ​Serghei Orlov, în ajunul deplasării sale la Liverpool a oferit un interviu pentru Noi.md

Ce așteptări să avem de la concursul Eurovision din acest an?

Serghei Orlov: Desigur, sperăm că Moldova va evolua întotdeauna cu demnitate, ca în majoritatea anilor. Primele repetiții au avut loc deja. Feedback-ul este bun. Cred că nu vor fi probleme de a ajunge în finală. În finală cu siguranță va fi mai greu. Totul depinde de diferite situații și, în primul rînd, sub ce număr va evolua Pasha. Acest lucru va fi important. Deocamdată, toate prestațiile au putut fi văzute doar la repetiții, prezența publicului la care anul acesta a fost interzisă. Există doar videoclipuri foarte scurte de zece secunde care sînt plasate oficial pe site-ul Eurovision. Alte videoclipuri sau alte posibilități de a urmări evoluțiile tuturor participanților nu există. Prin urmare, totul este ținut în taină. Anul acesta au fost create astfel de condiții încît nimeni să nu poată vedea numerele în sine înainte de ieșirea pe scenă în semifinale. Deci, va fi interesant.

Aveți o prognoză pentru marea finală? Are Republica Moldova șansa să treacă de semifinale?

Serghei Orlov:Știți, convingerea mea profundă este următoarea: dacă orice artist din Moldova a ajuns cel puțin în finală, el deja este Erou al Uniunii Sovietice. Pentru că acesta nu este un lucru simplu, nu este ușor de realizat. Multe țări nu ajung în finală aproape niciodată, iar Moldova destul de des ajunge în finală și cred că aceasta este o mare realizare. Dacă va exista o finală, deja va fi bine. Top-10? Din nou, va depinde foarte mult sub ce număr va evolua și care jumătate de finală îi va reveni după tragerea la sorți. Acum, tragerea la sorți decide doar în care jumătate de finală vei evolua: în prima sau în a doua, iar deja apoi regizorii decid ce număr să-ți dea. Prin urmare, el nu are o poziție prea bună în semifinală, deoarece în fața lui este Israelul, care este unul dintre pretendenții la TOP-5 în acest an, iar după el urmează imediat cîntăreața Lorin din Suedia, care este practic favorita incontestabilă anul acesta. Suedia luptă și vrea să cîștige din nou Eurovision. Asta nu este prea bine, însă în semifinale acest lucru este mai mult sau mai puțin acceptabil. Dar dacă aceeași situație va fi în finală, va fi mai greu. Dar să sperăm că în TOP-15, în TOP-10 Pasha va fi!

Prin ce este unic concursul ”Eurovision” din acest an?

Serghei Orlov: Ei bine, în primul rînd este unic prin faptul că anul acesta participă mai puține țări. Participă 37 de țări. Moldova are noroc pentru că evoluează în semifinale unde sînt mai puțini participanți. Doar 15. Acest lucru, din nou, este în favoarea Moldovei, pentru că sînt mai puțini concurenți. Deși, desigur, concurenți există. În semifinală, toate cele mai puternice melodii, cel puțin cele principale: Norvegia, Finlanda și Suedia și Israel, sînt în semifinala noastră. Țări foarte puternice care pretind la primele 5 locuri în finală. Dar, pe de altă parte, există destul de multe melodii care nu sunt foarte bune, să spunem așa. Și, de exemplu, la casele de pariuri există un decalaj foarte mare între Pasha, care ar trebui să ajungă în finală de pe locul șase în semifinale, și restul participanților.

Potrivit prognozelor caselor de pariuri, pe ce loc este clasat Pasha Parfeni?

Serghei Orlov: Casele de pariuri îl poziționează acum pe locul șase în semifinale. În finală ajung 10 țări. El se află pe locul șase, cu o probabilitate foarte mare de a ajunge în finală - 90%. De aceea eu cred că el va accede în finală. Casele de pariuri greșesc uneori. Să sperăm că nu vor greși de data aceasta. Dacă nu mă înșel, casele de pariuri îi prognozează acum locul 19 în finală. O să verific acum. Da, deocamdată Moldova este pe locul 19. Dar asta nu înseamnă nimic, pentru că totul se va schimba de fapt, imediat ce toată lumea va vedea prestațiile.

În rețelele sociale și mass-media a fost mediatizat faptul că melodia lui Pasha Parfeni ar fi de fapt una plagiată de la cîștigătorii de anul trecut al concursului - Kalush Orchestra. Unele voci spun că melodia ”Soarele și Luna” se aseamănă foarte mult cu cea a artiștilor din Ucraina ”Stefania”. Ce părere aveți la acest subiect?

Serghei Orlov: Da, eu de multe ori am fost la Eurovision. Cred că este de 7 ori. Ce pot să spun? În 66 de ani de existență a Eurovision, niciodată nu a fost dovedit plagiatul unei melodii, deși au existat foarte multe scandaluri. Eu nu văd nici un plagiat acolo ... Cuvîntul plagiat este o noțiune foarte clară. Ar trebui să coincidă un anumit număr de note, în același aranjament. Acest cîntec nu are nimic de-a face cu plagiatul. Poate că Pasha a fost puțin impresionat de acel vibe, acea atmosfera pe care Kalush a creat-o anul trecut, pentru că stilistic-da, ca să spunem așa, sînt motive folclorice într-un ritm la modă. În general, același lucru l-au avut și Kalush Orchestra anul trecut. Dar aici nu miroase deloc a plagiat, după părerea mea.

Cine sînt favoriții dumneavoastră din acest ani?

Serghei Orlov: Cu o probabilitate de 90%, sînt sigur că Finlanda și Suedia vor împărți primul sau al doilea loc. Suedia are cele mai mari șanse, desigur, pentru că Lorin este o legendă a Eurovision. Ea a cîștigat concursul în 2012, iar piesa "Euphoria" este încă considerată cea mai bună melodie Eurovision din toți cei 66 de ani de existență a acestui concurs. Dar în ultimele zile, s-au ridicat puțin și alți concurenți: Franța, Spania, Norvegia și Israel. După părerea mea, acestea sînt principalele cinci țări care vor lupta pentru victorie. Dar eu cred că înaintea tuturor vor fi Finlanda și Suedia. Cum vor împărți primul-al doilea loc este un lucru discutabil. Pentru mine, de exemplu, oricum Lorin este pe primul loc.

Ce mesaj ați avea pentru Pasha Parfeni în ajunul primei semifinale?

Serghei Orlov: Întreaga echipă îi urează succes lui Pasha Parfeni, crede sută la sută că nu se poate întîmpla nimic care să împiedice Moldova să ajungă în finală. De aceea, îi doresc, în primul rînd, mult noroc la tragerea la sorți pentru finală și, în al doilea rînd, să creadă în forțele proprii și să fie el însuși. Ura! Vom cîștiga!

Noi.md menționează că Pasha Parfeni va cînta în prima semifinală, care va avea loc pe 9 mai. Moldova este a 10-a țară din listă.

Înainte de a pleca la Concursul Internațional de Cîntec, Pasha Parfeni a organizat un tureneu în Spania, Polonia, Regatul Țărilor de Jos, Marea Britanie și Israel.

Marea finală va avea loc pe Arena Liverpool pe 13 mai.

Eurovision a devenit un eveniment important pentru cultura populară europeană și a dat naștere multor melodii celebre și artiști internaționali.

Concursul a fost, de asemenea, subiectul unor dezbateri și controverse, deoarece voturile juriului și ale publicului sînt adesea subiective și influențate de factori precum apartenența geografică, politica și preferințele personale.

În acest an 37 de țări vor participa la Eurovision Song Contest 2023, potrivit eurovision.tv. Dintre acestea, 31 vor concura în două semifinale pentru a accede în marea finală, alăturîndu-se țărilor fondatoare: Franța, Germania, Italia, Spania, Regatul Unit și Ucrainei ca țară cîștigătoare a ediției din 2022.

Rusia nu participă nici în acest an la Eurovision. Pe lîngă aceasta, Macedonia de Nord, Muntenegru și Bulgaria s-au retras de la Eurovision Song Contest 2023.

Reamintim că Eurovision 2022 a fost cîștigat de Ucraina, reprezentată de Kalush Orchestra, cu piesa „Stefania”. Republica Moldova s-a clasat pe locul 7 datorită fraților Advahov și trupei „Zdob și Zdub”, care au cîntat „Trenulețul”.

În 2017, băieții de la Sunstroke Project au obținut cel mai bun rezultat pentru Republica Moldova, locul 3, cu „Hey Mamma”.

În acest an Noi.md promite detalii picante din spatele cortinei concursului.

Fiți cu ochii pe Noi!

2
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?