X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Ambasadorul Iranului în Moldova: ”Spiritul național al iranienilor se manifestă prin încrederea în sine a poporului și tendința spre independență”. Partea I

10 feb. 2020,, 18:47   Interviuri
6308 1

Mîine, 11 februarie, este marcată Ziua Națională a Iranului. În ajunul acestei date, site-ul Noi.md publică un interviu acordat de Excelența Sa Domnul Manucehr Moradi, ambasador al Republicii Islamice Iran în Moldova.

În ultimii doi ani observăm o activizare a colaborării dintre Republica Moldova și Republica Islamică Iran. Astfel, în februarie 2017, președintele Moldovei, Igor Dodon, a vizitat țara Dvs. și a avut o întrevedere cu președintele Iranului Hassan Rowhani. În ianuarie 2019, Moldova a fost vizitată de o delegație a Camerei industriale de comerț a orașului Isfahan. Cum explicați această activizare?

Republica Islamică Iran a fost printre primele țări care au recunoscut independența Republicii Moldova după destrămarea Uniunii Sovietice. O activizare a relațiilor bilaterale dintre Republica Islamică Iran și Republica Moldova a existat și în primii ani după ce Moldova și-a căpătat independența. Iată de ce legăturile reciproce dintre aceste două țări au fost active de la stabilirea relațiilor bilaterale cu Moldova, nu putem limita această activizare la doar la doi ani.

Și în primii ani de independență a Moldovei au avut loc vizite reciproce, au fost semnate acte importante, și tot de atunci chestiunea extinderii interacțiunii bilaterale s-a aflat mereu pe agenda conducerii celor două țări. Vizita președintelui Igor Dodon la Teheran a fost foarte importantă pentru extinderea relațiilor din sfera politică și cea economică. După vizita președintelui Moldovei în Iran, a urmat vizita în Moldova a delegației Camerei industriale și de comerț a orașului Isfahan în scopul extinderii schimbului de mărfuri între cele două țări. Și eu cu ceva timp în urmă, în calitatea mea de ambasador prin cumul al Republicii Islamice Iran în Republica Moldova, am vizitat Chișinăul pentru a-mi prezenta scrisorile de acreditare și a face un schimb de opinii cu reprezentanții conducerii RM. Recent, pentru a extinde colaborarea camerelor industriale și de comerț ale țărilor noastre, noi am invitat membrii Camerei industriale și de comerț a Republicii Moldova să viziteze Republica Islamică Iran. Acest gen de schimburi reciproce lărgesc terenul pentru interacțiuni în scopul respectării intereselor reciproce ale țărilor în sfera politică și cea economică și în cadrul interacțiunii și a proceselor de integrare la nivel internațional.

În cadrul acestor întîlniri s-a ajuns la înțelegerea privind colaborarea în domeniul investițiilor, agricultură, sectorul financiare-bancar, transporturi, turism, industria prelucrătoare a metalelor. Au apărut deja și careva proiecte concrete în aceste direcții de activitate?


Republica Islamică Iran întotdeauna a salutat orice colaborare cu Republica Moldova în toate sferele, inclusiv în cea a investițiilor, agriculturii, serviciilor financiar-bancare, transport, industrie și turism. Guvernele noastre au semnat acorduri în scopul dezvoltării relațiilor bilaterale și creării condițiilor pentru sporirea circulației de mărfuri, mai ales în sectorul privat. Crearea unor condiții avantajoase pentru activitatea sectorului privat, să zicem, în sfera investițiilor, este o prioritate a legăturilor economice. Vom depune eforturi ca să lărgim circulația de mărfuri și investițiile în anumite sectoare, examinăm în acest scop un șir de proiecte în sectorul agrar.

Ce altceva, în opinia Dvs., ar putea contribui la consolidarea relațiilor bilaterale dintre țările noastre?

Atenția pentru necesitățile reciproce în diverse sfere poate fi eficientă în procesul extinderii relațiilor bilaterale. În sfera economiei este important să studiem potențialul țărilor pentru asigurarea reciprocă a necesităților în procesul consolidării relațiilor bilaterale. Avem multe în comun și în cultura țărilor noastre. Atenția pentru trăsăturile comune sub toate aspectele, în special în sfera culturii, este unul dintre factorii importanți de dezvoltare a relațiilor bilaterale.

La moment, țările noastre au semnat mai bine de 10 acorduri bilaterale. Cum se execută ele?

În 1994, Republica Islamică Iran și Republica Moldova au semnat 13 acte de colaborare, inclusiv 4 acorduri (privind comerțul, protejarea reciprocă a investițiilor, vama și transportul auto) și 9 memorandumuri de înțelegere reciprocă (colaborarea în domeniul industriei, științei și tehnicii, agricultură și comerț, precum și privind colaborarea dintre camerele de industrie și comerț ale celor două țări, colaborarea în sferele culturii, științei, educației, sportului, traficului aerian, privind anularea regimului de vize pentru deținătorii pașapoartelor diplomatice și de serviciu, privind consultările politice între ministerele afacerilor externe și Memorandumul de înțelegere reciprocă privind comercializarea petrolului către Moldova). Multe dintre aceste acorduri au fost realizate, însă cu scurgerea a două decenii multe dintre ele trebuie renovate. Noi depunem eforturi pentru a include în agendă chestiunea renovării actelor precedente și a semnării unor noi documente, grație ședinței Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică și comercială.

Contactați cu ambasadorul republicii Moldova în Iran cu reședința la Baku?

Da, ca regulă avem în agenda ambasadelor asemenea contacte, care au ca scop dezvoltarea colaborării bilaterale. Ambasada Republicii Moldova la Baku corespondează, dar și alte autorități ale statului RM se adresează autorităților Republicii Islamice Iran prin ambasada de la Baku. Adresările organelor interne ale Republicii Islamice Iran către partea moldovenească se fac prin intermediul ambasadei Republicii Islamice Iran la Kiev, acreditate în RM. Noi salutăm orice contacte eficiente ale ambasadorului Republicii Moldova, acreditat prin cumul în funcția de ambasador în Republica Islamică Iran, cu conducerea țării noastre, precum și propunerile privind vizitele în Republica Islamică Iran și întrevederile cu conducerea iraniană.

Cum influențează acreditarea prin cumul dinamica relațiilor reciproce dintre țările noastre? Se preconizează, în viitorul apropiat, deschiderea unei ambasade cu reședința la Chișinău?

Relațiile diplomatice dintre Republica Islamică Iran și Republica Moldova în prezent se dezvoltă la nivel de ambasadori acreditați prin cumul, și ambasadorul Republicii Islamice Iran la Kiev este și ambasador acreditat la Chișinău, capitala Moldovei. Și Republica Moldova l-a acreditat pe ambasador în Republica Azerbaidjan, ambasador prin cumul în Republica Islamică Iran. Toate împuternicirile unui ambasador și reprezentant al unei țări le are și un ambasador acreditat prin cumul. Volumul și extinderea relațiilor dintre cele două țări este un factor important pentru deschiderea unei ambasade în țară. Chiar dacă sarcinile ambasadorului prin cumul se aseamănă cu cele ale unui ambasador cu reședința în țara respectivă, numirea unui ambasador prin cumul este o premiză pentru deschiderea unei ambasade în țara dată. Sperăm că sporirea volumului circulației de mărfuri, precum și schimbul de vizite și contacte în sfera politică vor crea condiții pentru deschiderea unei ambasade.

Următoarea întrebare ține de simplificarea circulației cetățenilor din ambele state. Azi, cetățenii Iranului pot obține viza electronică moldovenească fără a se adresa la consulatele moldovenești de peste hotare. Cetățenii moldoveni pot obține viza la sosire în Iran, după ce completează din timp chestionarul online. Analizați chestiunea privind regimul fără vize sau de anulare a taxelor consulare?

Deja părțile au întreprins anumiți pași pozitivi în scopul eliminării piedicilor și a restricțiilor privind vizele. Cum ați menționat, cetățenii moldoveni, dacă au declarat-o în prealabil, pot obține viza la sosirea în aeroporturile Iranului, și cetățenii iranieni pot obține viza moldovenească electronică fără a se adresa la consulate. Republica Islamică Iran este gata să facă următorii pași pentru a înlesni circulația cetățenilor ambelor țări. Sper că în viitorul apropiat vom putea, prin discutarea problemelor consulare în cadrul ședințelor comune, să creăm condiții pentru anularea regimului de vize între țările noastre și să activizăm colaborarea în sfera consulară, pentru a extinde activitatea în domeniul turismului și cel al comerțului. Republica Islamică Iran salută călătoriile cetățenilor moldoveni și pentru a le înlesni, a lansat sistemul de obținere a vizelor electronice.

Ce posibilități de dezvoltare a comerțului între Moldova și Iran există, în opinia Dvs.? Care dintre mărfurile moldovenești îi pot interesa pe iranieni? Și din contra, ce poate oferi Iranul cumpărătorilor din Moldova?

Reieșind din posibilitățile existente de dezvoltare a comerțului între Republica Islamică Iran și Republica Moldova, sporirea nivelului de relații economice este unul dintre prioritățile Republicii Islamice Iran și se află pe agenda relațiilor bilaterale. Deși în ultimii ani au fost făcuți pași importanți în relațiile celor două țări, actualul nivel de dezvoltare a lor nu corespunde potențialului existent, dar noi sperăm că situația se va schimba spre bine. În acest context, direcțiile cele mai importante în colaborarea bilaterală ar fi livrarea către Iran a produselor agricole din Moldova, a fructelor spre exemplu, căci piața iraniană este atrăgătoare pentru Moldova, precum și utilizarea tehnologiilor agricole și industriale ale Iranului și implementarea unor proiecte comune de cercetare în domeniul agrar și industrial. Pe de altă parte – asigurarea Republicii Moldova cu resurse energetice din Republica Islamică Iran.

(Continuarea citiți pe 11.02.2020)

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?