Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 959

Zaharova: Condamnăm ferm „încercările de a atribui pauza din activitatea formatului „5+2” acțiunilor Rusiei

19 iul. 07:39   Război în Ucraina
1504

Ministerul rus de externe a condamnat „încercările de a atribui pauza din activitatea formatului de negocieri multilateral „5+2” acțiunilor Rusiei în Ucraina”.

Acest lucru se spune în comentariile reprezentantului oficial al MAE Maria Zaharova cu privire la situația din procesul de reglementare transnistreană, transmite Noi.md cu referire la infotag.md.

„Respingem ferm o asemenea interpretare. Problemele care au încetinit activitatea formatului nu au început ieri. Este de ajuns să ne amintim de întâlnirea „5+2” de la Bratislava din octombrie 2019, cînd, din cauza poziției părții moldovenești, a fost zădărnicită semnarea unui protocol care ar putea avansa procesul de reglementare pe o serie de probleme. Diferențele tot mai mari între pozițiile Chișinăului și Tiraspolului pe toate problemele majore nu au permis de atunci organizarea niciunei întîlniri a formatului”, a declarat ea.

Potrivit acesteia, „n-a adus progrese nici recenta călătorie în regiune a delegației OSCE”, care „doar a confirmat lipsa unei resurse de mediere în activitățile președinției poloneze în exercițiu a Organizației”.

„Avem impresia că, în loc să caute compromisuri pe probleme de actualitate ale reglementării, președinția poloneză a OSCE alunecă din ce în ce mai mult în rolul de figurant în acest proces”, a menționat Zaharova, pronunţându-se în favoarea „creșterii dinamicii și eficienţei întâlnirilor dintre reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspol și şedinţelor grupurilor mixte sectoriale de experți, propunerile cărora ar trebui să stea la baza procesului de negocieri în format multilateral”.


Ea și-a exprimat și "îngrijorarea cu privire la speculațiile pe tema presupuselor amenințări provenite din Transnistria" în condițiile acțiunilor militare de pe teritoriul Ucrainei.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав