Unde se află Insula Paștelui și ce reprezintă statuile misterioase de aici
Ei bine, Insula Paștelui este situată chiar în mijlocul Pacificului de Sud, aproximativ 4.000 de kilometri de coasta Americii de sud și la 4.185 de kilometri de Tahiti. Aceasta are o suprafață de 163 de kilometri pătrați și este formată din rocă vulcanică.Această bucată de pămînt a fost numită Insula Paștelui de către amiralul olandez Jakob Roggeveen, care a zărit-o în duminica de Paște, în 1722. Cu toate acestea, locuitorii insulei îi spuneau Rapa Nui (marea Rapa). Mai mult de atît, potrivit unor legende, atunci cînd primii oameni au ajuns aici, regele acestora a denumit insula ”Te-Pito-o-te-Henua” (”buricul Pămîntului).
Exploratorii olandezi au fost uimiți cînd au văzut statuile gigantice de piatră, situate de-a lungul insulei. Aceștia credeau că au descoperit o populație primitivă și nu înțelegeau cum au reușit aceasta să realizeze statuile. Se pare că localnicii nu descoperiseră încă tehnologia roții și nu aveau instrumente de metal sau animale cu care să lucreze pămîntul.
Statuile de pe Insula Paștelui
Se pare că majoritate statuilor de pe Insula Paștelui au fost sculptate din blocuri de piatră care provin din cariera Rano Raraku. În acest crater vulcanic au fost realizate statuile ”moai” și tot aici se regăsesc și în zilele noastre peste 300 dintre ele. Potrivit dovezilor arheologice, statuile au fost realizat de-a lungul a mai multe sute de ani.
Mulți cercetători au încercat de-a lungul vremii să afle care este scopul statuilor de pe Insula Paștelui, astfel au apărut mai multe ipoteze. Unii au susținut că misterioasele statui ar fi reprezentările unor zei. Pe de altă parte, alții au lansat unele teorii de domeniul fantasticului, precum că acestea au fost inspirate de extratereștri. Cu toate acestea, indiciile despre ce reprezintă aceste statui vin chiar din limba vorbită pe Rapa Nui.
Ce reprezintă statuile de pe Insula Paștelui
Mai exact, pe lîngă ”moai”, localnicii de pe insulă obișnuiau să se refere la aceste statui ”arena ora ata atepuna”, care înseamnă ”fața vie a strămoșilor noștri”. După ce au studiat fragmentele de coral descoperite pe insulă, cercetătorii au observat că acestea se potrivesc perfect în scobiturile concave situate în dreptul orbitelor statuilor. În felul acesta au constatat că statuile fuseseră dotate cu ochi din coral, ceea ce le făcea să pară aproape vii.
Astfel, oamenii de știință au ajuns la concluzia că statuile de pe Insula Paștelui fac parte din tradiția polineziană de adorare a strămoșilor, fiecare dintre ele reprezentînd un șef de trib din trecut. Giganticele statui erau amplasate pe platforme foarte înalte, fiind astfel situate între zei și oameni, și erau îndreptate cu fața spre interiorul insulei, ca să poată în acest fel să cuprindă totul cu privirea lor protectoare.
Adăuga comentariu