COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Un profesor din SUA prezice de 40 de ani cîștigătorii alegerilor prezidențiale

Un profesor din SUA prezice de 40 de ani cîștigătorii alegerilor prezidențiale

Allan Lichtman, profesor de istorie în Statele Unite, are un algoritm care i-a permis să indice fără greș, din 1984 pînă în prezent, cine este cîștigătorul alegerilor prezidențiale.

A făcut-o inclusiv în urmă cu patru ani, cînd a prezis victoria lui Donald Trump, într-un moment în care Hillary Clinton era considerată favorită, scrie Digi24.

Allan Lichtman a elaborat în urmă cu mai bine de 30 de ani 13 criterii prin care a reușit, de fiecare dată, să prezică în mod corect cine va cîștiga cursa pentru Casa Albă. Metoda profesorului a fost elaborată în 1981 împreună cu un specialist rus în matematică și geofizică, Vladimir Keilis-Borok, considerat cel mai bun expert mondial în prezicerea cutremurelor.


Algoritmul nu se bazează pe sondaje de opinie, statistici demografice sau opinii politice, ci folosește un set de aserțiuni de tip adevărat/fals, pe care l-a denumit „Chei către Casa Albă”. Cele 13 „chei” țin seama de factori precum economia, nemulțumirea socială, performanță, scandaluri, dar și carisma personală, adică ceea ce profesorul numește „tabloul mare”.

Prima dată, algoritmul a fost verificat în 1984, cînd a prezis corect realegerea lui Ronald Reagan, iar de atunci a funcționat pentru toate scrutinele prezidențiale.

Într-un interviu pentru CNN, profesorul Lichtman a fost categoric în răspunsul său: Donald Trump va pierde anul acesta Casa Albă. El are încredere în continuare în sistemul său de predicție, deși recunoaște că la fiecare patru ani simte presiunea momentului.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load