X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

UE încurajează consumatorii să-și repare bunurile în loc să le înlocuiască

22 noi. 2023,, 22:01   Externe
3941 0

Europarlamentarii au căzut marţi de acord asupra unor noi norme care consolidează dreptul la reparare al unor bunuri precum maşini de spălat, televizoare şi smartphone-uri şi reduc impactul consumului în masă asupra mediului, informează Reuters.

În luna martie, Comisia Europeană a propus o nouă lege care obligă vînzătorii să repare gratuit un produs în perioada legală de garanţie de doi ani şi să furnizeze reparaţii pentru produse timp de cinci pînă la zece ani după vînzare, transmite Noi.md cu referire la agerpres.ro.

Parlamentul European şi-a adoptat marţi poziţia de negociere referitoare la un "drept la reparare" consolidat de care să beneficieze consumatorii, cu 590 voturi pentru, 15 împotrivă şi 15 abţineri. Propunerea urmăreşte să încurajeze un consum mai sustenabil prin simplificarea reparării bunurilor defecte, reducerea deşeurilor şi sprijinirea sectorului reparaţiilor.

În perioada de garanţie legală, vînzătorii vor trebui să acorde prioritate reparaţiilor atunci cînd acestea sunt mai ieftine sau egale cu costul înlocuirii, cu excepţia cazului în care reparaţia nu este posibilă sau ar incomoda consumatorul. Eurodeputaţii propun şi extinderea perioadei de garanţie legală cu un an după repararea unui produs.

După expirarea garanţiei, consumatorii vor avea dreptul de a cere repararea unor produse precum maşini de spălat, aspiratoare, telefoane mobile şi biciclete. Pentru ca reparaţiile să devină opţiunea mai atractivă pentru consumatori, eurodeputaţii propun ca producătorii să împrumute clienţilor dispozitive de înlocuire pe durata reparaţiilor. Dacă un produs nu poate fi reparat, ar putea fi oferit în schimb un produs recondiţionat.


"Am adoptat o serie de măsuri pentru a încuraja consumatorii să aleagă reparaţia în locul înlocuirii, cu un accent special pe sprijinirea reparatorilor independenţi şi pe stabilirea de stimulente financiare. Aşteptăm poziţia Consiliului în curînd, astfel încît să putem începe negocierile pentru a transforma aceste măsuri în legislaţie şi pentru a deschide calea către o economie europeană cu adevărat circulară", a declarat raportorul Rene Repasi (membru al grupului parlamentar S&D).

După ce Consiliul îşi va adopta la rîndul său poziţia de negociere, în data de 22 noiembrie, vor putea începe discuţiile cu Parlamentul. Prima reuniune va avea loc pe 7 decembrie.

Rene Repasi şi-a exprimat speranţa că negocierile cu privire la textul final se vor încheia în luna februarie 2024, pentru a permite legii să intre în vigoare înaintea alegerilor europarlamentare din iunie.

4
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?