X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

UE ar putea impune sancțiuni împotriva Serbiei și Kosovo

27 iun. 2023,, 15:00   Externe
2644 0

Uniunea Europeană nu a exclus aplicarea unor sancțiuni împotriva Serbiei și a Kosovo, în cazul eșecului unor noi încercări de dialog.

Potrivit Adevărului European, acest lucru a fost declarat de șeful diplomației UE, Josep Borrell, după o reuniune a miniștrilor de Externe din statele membre, care a avut loc luni.

Borrell a spus că le-a povestit miniștrilor detalii despre ultimele discuții purtate la Bruxelles, la 22 iunie. Diplomatul a spus că țările UE sînt foarte îngrijorate de tensiunile actuale din nordul Kosovo și a cerut părților să lucreze pentru normalizare. În același timp, el a remarcat ca fiind un pas pozitiv eliberarea a trei ofițeri de poliție kosovari care fuseseră reținuți la Belgrad.

"Statele membre vor lua măsuri, dacă este necesar, pentru a spori influența UE și pentru a sprijini dialogul privind normalizarea... Țările sînt pregătite să ia măsuri suplimentare în cazul în care nu se înregistrează progrese. Și, așa cum s-a subliniat pe bună dreptate, ne așteptăm la un comportament european din partea viitorilor membri ai UE", a subliniat Borrell.

Întrebat de jurnaliști, Borrelll a precizat că aceste măsuri ar putea fi "politice și financiare", potrivit Balkan Observer. El a spus că statele membre și Comisia Europeană ar putea lua în considerare restricționarea contactelor politice și iniția măsuri financiare. El a adăugat că astfel de potențiale măsuri de presiune nu ar fi ireversibile.


Borrelll a adăugat că contactele cu Belgradul și Pristina vor continua în viitorul apropiat.

Reamintim că, în timpul discuțiilor de la Bruxelles, președintele sîrb și premierul kosovar au refuzat o întîlnire comună.

UE propune ca Kosovo să oprească imediat operațiunile poliției în apropierea clădirilor municipalităților din nordul Kosovo și ca primarii aleși la ultimele alegeri să își îndeplinească temporar atribuțiile în altă parte. În schimb, Serbia trebuie să garanteze că protestatarii sîrbi din Kosovo se îndepărtează de clădiri în același timp cu poliția kosovară.

Borrelll a declarat după întîlnire că ambele părți au convenit asupra necesității de a organiza alegeri locale anticipate în municipalitățile din nordul Kosovo (întrucît alegerile anterioare au fost ignorate de sîrbii locali și, din acest motiv, nu i-au recunoscut pe primarii nou aleși).

Provincia autonomă sîrbă Kosovo și Metohija și-a declarat independența în 2008 și a solicitat recent aderarea la comunitatea internațională. Mai mult de jumătate din cele 193 de națiuni ale ONU, inclusiv Moldova, Rusia, India și China, se opun recunoașterii Kosovo. Independența Kosovo nu este recunoscută de cinci dintre cele 27 de state membre ale UE.

0
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?