COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 588 000   INFECTAȚI 259 108(+166)   TRATAȚI 251 741     DECESE 6250(+3)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2824
Puterea stiri: 6421
Coronavirus stiri: 7307

State și lideri influenți condamnă Belarusul și cer eliberarea lui Protasevici

24 mai. 09:46   În lume
1421 4

O serie de reacții au survenit, în urma reținerii lui Roman Protasevici, fostul redactor-șef al canalului de opoziție pe Telegram NEXTA. De la președinți, miniștri de Externe, pînă la diverși lideri influenți.

Condamnă acțiunile represive ale autorităților din Belarus care acționează la indicația președintelui Aleksandr Lukașenko și cer eliberarea acestuia. În același timp, pe alt canal de opoziție pe Telegram la care activa în prezent jurnalistul, au apărut mărturiile pasagerilor cu care a zburat într-un avion Ryanair pe cursa Atena-Vilnius, fiind somat să aterizeze de urgență la Minsk, sub pretextul unei posibile bombe.

Pe aeroportul național din Minsk, a aterizat avionul companiei Ryanair, care zbura din Atena în Vilnius. A fost semnalată o alertă și și-a schibat cursul. Piloții au fost avertizați de o posibilă bombă la bord. După verificarea bordului, toți pasagerii au fost trimiși la reexaminarea bagajelor.

Cu această cursă, zbura și jurnalistul Roman Protasevici. Înainte de zbor, el și-a anunțat colegii de la canalul de Telegram „Беларусь головного мозга” că a observat o atenție deosebită pe aeroportul din Atena din partea unor „fețe suspecte”. A presupus că este urmărit.

În timpul cercetării actelor, acesta a fost reținut.


Inițial, Ministerul de Externe din Lituania a solicitat autorităților beloruse să elibereze imediat pasagerii și membrii echipajului Ryanair. După care președintele Gitanas Nausėda, care a fost recent la Chișinău, a venit cu o declarație urgentă prin care a avut aceeași solicitare.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Noul parlament și-a început activitatea. Ce așteptări aveți de la activitatea sa?
🔽🔽