Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Cine este Roman Protasevici, jurnalistul arestat la Minsk

24 mai. 2021,, 09:01   Externe
3339 11

Roman Protasevici, în vîrstă de 26 de ani, a părăsit Belarusul în 2019 și a acoperit evenimentele din jurul alegerilor prezidențiale din 2020 alături de publicația Nexta, una dintre cele mai critice la adresa lui Alexandr Lukașenko.

Potrivit liderei opoziției Svetlana Țihanovskaia, regimul lui Lukașenko l-a catalogat terorist și jurnalistul riscă acum pedeapsa cu moartea.

Duminică, regimul Aleksandr Lukașenko a provocat din nou revoltă în statele democratice după ce a interceptat un avion de linie pe care l-a făcut să aterizeze la Minsk, unde forțele de ordine l-au arestat pe jurnalistul Roman Protasevich.

Publicația Nexta a anunțat că fostul său editor Roman Protasevich a fost reținut pe aeroportul din Minsk, după ce avionul la bordul căruia se afla a aterizat de urgență. Mai exact, opoziția acuză că aviația belarusă a interceptat avionul și forțat să aterizeze, pentru ca jurnalistul să fie arestat.

Redactorul-șef al publicației Nexta, Tadeusz Giczan, a publicat pe Twitter un citat al unui pasager din avion care a spus că Protasevici le-a spus cine este, odată ce au avionul a ajuns la sol la Minsk, adăugînd „mă vor executa aici”.


Cine este Protasevici?

Liderul opoziției din exil, Svetlana Țihanovskaia, l-a descris pe Protasevici drept „jurnalist, fotograf, blogger și activist”. Ea spune „se confruntă cu pedeapsa cu moartea” în Belarus. El locuia, în timpul protestelor din 2020, în Polonia, unde ceruse azil politic.

Tînărul de 26 de ani a lucrat anterior pentru Nexta, o publicație de opoziție care a ajutat la organizarea protestatarilor în timpul manifestațiilor împotriva lui Lukașenko de după alegerile prezidențiale din august 2020, scrutin catalogat de către UE, SUA, dar și opoziția din Belarus drept viciat.

Guvernul din Belarus consideră publicația Nexta ca fiind „extremistă” și a catalogat distribuirea informațiilor acestei publicații drept o infracțiune.

Minsk l-a adăugat pe Protasevici pe lista „persoanelor implicate în activități teroriste”, anul trecut. De asemenea, el se confruntă cu alte cîteva acuzații penale, inclusiv incitare la ură împotriva guvernului.

Ce este Nexta?

Deși regimul Lukașenko a luat toate măsurile posibile pentru a cenzura presa liberă, 9,5 milioane de persoane urmăreau în 2020 Nexta pe populara aplicație mobilă Telegram, potrivit BBC.

Telegram a fost disponibil în Belarus doar sporadic prin Wi-Fi, dar fondatorul său Pavel Durov spune că a activat „instrumente anticenzură”.

Sute de mesaje au fost postate pentru cei 1,5 milioane de abonați ai Nexta în timpul represiunii brutale din Belarus. Prin intermediu Nexta, lumea a putut să vadă un vehicul al poliției care intră direct într-o mulțime, cum poliția a bătut un protestatar căzut la pămînt și cum sînt aruncate sticle incendiare.

„Oprirea internetului este o greșeală imensă a autorităților", spunea chiar Roman Protasevich, în august 2020 pentru BBC. „Telegram a adunat aproape toți bielorușii care inundă străzile într-un efort de a aduce schimbări în țară”.

Nexta nu are un site web și se bazează doar pe o mică echipă editorială de patru persoane la Varșovia, dar are un canal YouTube și unul Telegram.

Redactorul său șef spune că sînt „pionieri ai jurnalismului cibernetic”, unde conținutul video și foto este „cît mai scurt, informativ și ilustrativ posibil”.

Fondată acum cinci ani drept canal de muzică pe YouTube de adolescentul Stepan Putilo, cunoscut și sub numele de Stepan Svetlov, Nexta se traduce din bielorusă prin „cineva”.

Primul videoclip a fost un cover al unei melodii în care se ironiza campania din 2015 înainte de realegerea președintelui Alexandr Lukașenko. „De 20 de ani nu a existat nicio alegere, doar o anvelopă uzată”.

Apoi a început să acopere subiecte referitoare la corupție, furt și oficiali care conduceau în stare de ebrietate, promițînd „informații cinstite despre realitatea din Belarus”.

„A fost hobby-ul meu. Am făcut videoclipuri amuzante pentru ziua de naștere a rudelor mele. Apoi am decis să documente toate relele din Belarusul lui Lukașenko ", a declarat Putilo pentru site-ul web pentru drepturile omului Charter 97.

Canalul Telegram Nexta Live a apărut în 2018. Anul următor, un documentar despre liderul autocratic din Belarus a atras aproape trei milioane de vizualizări pe YouTube.

„Filmul povestește în detaliu despre cum Lukashenko ne-a furat țara, visele, libertatea, viitorul și 25 de ani de viață”, a spus Stepan Putilo. Un tribunal din Belarus a declarat că filmul este „extremist”.

Dar canalul Telegram al Nexta a devenit cunoscut, iar alegerile din 2020 l-au dus către un public nou și mai mare.

„Cine are nevoie în 2020 de un site pe care orice oficial din ministerul informației îl poate bloca cu un singur click?”, întrebau fondatorii Nexta.

Postările lor de pe Telegram au atras sute de mii de vizualizări, mai mult decît site-uri web precum Tut.by, care au fost, la rîndul lor, lovite de cenzură.

Canalul nu are reclame și sînt cunoscute doar numele lui Stepan Putilo și Roman Protasevici, dintre cei cu care colaborează. Putilo a spus în trecut că banii au venit de la susținători, precum și o bursă universitară anterioară.

Un site de petiții din Belarus a solicitat finanțarea de stat pentru Nexta, susținînd că este mult mai util decît televiziunea de stat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?