Rusia, dispusă să ofere garanţii de neamestec în afacerile interne ale SUA

Rusia, dispusă să ofere garanţii de neamestec în afacerile interne ale SUA

Guvernul rus este dispus să ofere garanţii în scris de neamestec în afacerile interne ale Statelor Unite ale Americii dacă Washingtonul îşi asumă un angajament similar faţă de Rusia, a declarat vineri Gheorghi Borisenko, şeful Departamentului America de Nord din cadrul Ministerului de Externe rus, citat de EFE.

'Rusia a propus în mod repetat americanilor să-şi asume împreună, în scris, un angajament reciproc de neingerinţă în afacerile interne', a declarat Borisenko într-un interviu acordat agenţiei de presă ruse RIA Novosti, citat de EFE.

În acest sens, diplomatul rus a evocat că, în 1933, preşedintele american Franklin Delano Roosevelt şi comisarul pentru afaceri externe al Uniunii Sovietice, Maksim Litvinov, au făcut un schimb de scrisori prin care s-au angajat să nu intervină în afacerile interne ale celeilalte părţi.

'Interesant este că atunci autorităţile americane au insistat asupra acestui lucru, deoarece în condiţiile marii crize economice se temeau de influenţa sovietică', a spus reprezentantul MAE rus.

Borisenko a afirmat că Moscova propune în prezent un schimb de scrisori cu un conţinut similar cu cel dintre atunci, 'de exemplu, între şefii diplomaţiei rusă şi americană'.

'Din păcate, Washingtonul refuză categoric' un astfel de angajament, a adăugat el, indicînd că, în luna iunie, Rusia a prezentat SUA o scrisoare de intenţie în acest sens, dar 'răspunsul american a fost negativ'. Se întîmpla înainte de summitul de la Helsinki între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Donald Trump la 16 iulie, remarcă RIA Novosti.

'Totul indică faptul că SUA nu doresc să-şi asume angajamentul de a nu interveni în afacerile noastre', a spus Borisenko, care a insistat: 'sîntem dispuşi să oferim garanţii în scris în orice moment, dar partea americană nu are aceeaşi abordare'.

Rusia este acuzată de ingerinţă în alegerile prezidenţiale americane din toamna anului 2016 în favoarea lui Donald Trump.  La rîndul său, Moscova a respins acuzaţiile de ingerinţă în campania din 2016. 

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load