X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Rezervele de gaze din Europa și prețurile acestora

5 ian. 12:15   Externe
7795 0

Este posibil ca stocurile europene de gaze să rămînă la niveluri record la sfîrșitul iernii 2023/2024, deoarece temperaturile moderate din regiune împiedică consumul uriaș de gaz în exces.

Despre aceasta a relatat RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Stocurile din Uniunea Europeană și Marea Britanie se situau la 996 terawatt-oră (TWh) la 31 decembrie, un record sezonier, potrivit Gas Infrastructure Europe (GIE).

În Europa de Nord-Vest, principala zonă de consum, temperaturile au fost mult mai ridicate decît în mod normal în ultimele trei luni ale anului 2023, reducînd cererea de încălzire și consumul de gaze.

Între octombrie și decembrie, temperaturile în Frankfurt, Germania, au fost cu 2,3 grade peste media pe termen lung. În ultimele trei luni ale anului 2023, temperaturile de pe Aeroportul Heathrow din Londra au fost cu 1,1 grade peste media sezonieră.


Temperaturile au fost deosebit de blînde în întreaga regiune în decembrie, ducînd la scăderi foarte ușoare ale stocurilor în cursul lunii.

Ca urmare, stocurile de gaze erau încă pline în proporție de 86,5% la sfîrșitul lunii decembrie, în scădere de la un vîrf de 99,6% în noiembrie, dar acesta a fost al doilea cel mai ridicat nivel vreodată și cu 15 puncte procentuale mai mare decît media sezonieră în zece ani.

În prezent, nu există scenarii în care stocurile europene vor deveni alarmant de scăzute înainte de sfîrșitul iernii 2023/24. De fapt, unitățile de depozitare din UE și Marea Britanie vor încheia iarna cu aproape 54% pline, cu un interval probabil de 42% pînă la 69%, a menționat Reuters.

Prețurile rămîn cu mult peste media pe termen lung, iar consumul de gaz industrial rămîne scăzut, astfel că aprovizionarea cu gaze va ajunge probabil mai aproape de jumătatea superioară a intervalului.

Volumele de stocare excepțional de mari nu vor lăsa loc pentru reduceri ale volumului de gaze în timpul sezonului de reaprovizionare cu gaze din vara 2024, cînd piața globală a gazelor va fi abundentă.

După 18 luni de creștere a prețurilor între mijlocul anului 2021 și sfîrșitul lui 2022, alimentate de războiul din Ucraina, Europa se află în situația neobișnuită de a avea nevoie să încurajeze un consum mai mare de gaze.

Prețurile futures au început deja să scadă brusc și constant, stimulînd creșterea consumului și eliminarea unor stocuri în exces.

Prețurile la gaze scadente în ianuarie 2024 au scăzut la o medie de 36 de euro pe megawat-oră (400 de dolari la mie de metri cubi) în decembrie, comparativ cu o medie de 52 de euro în octombrie.

Dar prețurile vor continua să scadă pînă cînd vor apărea semne că utilizatorii industriali energo-intensivi vor reporni o parte din capacitatea inactivă în 2022/23.

În Germania, de exemplu, producția industrială consumatoare de energie în octombrie 2023 a fost încă cu 18% mai mică decît în ianuarie 2022. Pentru ca prețurile să atingă niveluri sustenabile, o parte din această cerere va trebui restabilită, notează publicația.

8
3
3
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?