Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

Un semnal neobișnuit din spațiu a fost trimis pe Pămînt de un obiect spațial misterios. Ce spun astronomii

7 iun. 03:00   Ştiinţă şi IT
7421 0

Astronomii au descoperit o stea neutronică unică, care se rotește neobișnuit de încet și emite unde radio.

Acest obiect, denumit ASKAP J1935+2148, pune la îndoială teoriile existente despre comportamentul stelelor neutronice. De obicei, stelele neutronice se rotesc foarte repede și emit impulsuri regulate de unde radio. Cu toate acestea, ASKAP J1935+2148 are o perioadă de rotație de 53,8 minute și prezintă trei stări diferite de emisie: un puls luminos de unde radio, un puls slab și o perioadă de repaus. Pulsul luminos durează între 10 și 50 de secunde, pulsul slab durează 370 de milisecunde și este de 26 de ori mai slab decît pulsul luminos. „Găsirea unei stele neutronice care emite pulsații radio la o rată atît de lentă este extrem de neobișnuită”, a declarat Dr. Manisha Caleb de la Institutul de Astronomie al Universității din Sydney.

Studiul, realizat pe parcursul a opt luni cu ajutorul telescopului ASKAP din Australia și al observatorului radio MeerKAT din Africa de Sud, a arătat că modelul de emisie al obiectului se schimbă. Această descoperire ar putea schimba modul în care ne gîndim la stelele neutronice.


Se presupune că ASKAP J1935+2148 ar putea să nu fie o stea neutronică, ci o pitică albă cu un cîmp magnetic excepțional, ceea ce este rar.


„Acest obiect prezintă trei stări de radiație diferite, fiecare cu propriile proprietăți unice. Dacă semnalele nu ar proveni din același punct de pe cer, nu am crede că este vorba de același obiect", a adăugat Dr. Caleb. Descoperirea ridică întrebări cu privire la modul în care stelele neutronice și piticele albe produc unde radio și ce procese au loc în interiorul lor. Sunt necesare observații suplimentare pentru a înțelege mai bine acest fenomen.
O lucrare despre descoperire a fost publicată în revista Nature Astronomy.

0
1
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?