X 
Arşiţa stiri: 165
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1455

O nouă imagine din spațiu i-a uimit pe astronomi

6 iun. 00:30   Externe
4425 0

O nouă fotografie a unui proplid a sporit și mai mult misterul acestor locuri rezistente la distrugeri în care se formează planetele.

În nebuloasa Orion se găsesc multe obiecte ciudate în formă de picături. Acestea se aseamănă la exterior cu cometele și sînt proplide. Acestea sînt discuri care formează planete și care se găsesc în jurul stelelor tinere. Astronomii sînt nedumeriți de existența lor, deoarece ar fi trebuit să fie distruse cu mult timp în urmă. Rezultatele noului studiu a fost publicat pe serverul preprint arXiv, scrie Space.

Astronomii demult încearcă să înțeleagă natura misterioasă a proplidelor. Cu ajutorul observatorului terestru Very Large Telescope, oamenii de știință au primit o imagine a unuia dintre aceste discuri formatoare de planete, sub formă de cometă, numite 177-341 W. Pentru prima dată, aceste obiecte ciudate au fost descoperite în Nebuloasa Orion, la o distanță de peste 1300 de ani lumină de noi, la mijlocul anilor '90 ai secolului trecut, cu ajutorul Telescopului Spațial Hubble, informează focus.

Туманность Ориона

Proplidele sînt distruse de radiația ultravioletă puternica emisă de stelele masive din Nebuloasa Orion, în special de steaua strălucitoare și fierbinte Theta Orion C. Aceasta este una din cele patru cele mai strălucitoare stele din clusterul Trapezium din centrul Nebuloasei Orion.


Pînă în prezent, astronomii au detectat 178 de proplide în Nebuloasa Orion, unde ar trebui să se formeze 178 de noi sisteme planetare. Dar radiațiile ultraviolete scot din aceste discuri materialul necesar pentru a crea planetele, ceea ce înseamnă că proplidele își pierd masa. Avînd în vedere că nebuloasa Orion are o vechime de 2-3 milioane de ani, proplidele ar fi trebuit să fie evaporate în totalitate pînă acum. Și totuși, ele încă există. Noile estimări ale vitezei cu care aceste obiecte pierd greutate, de asemenea, arată că ele nu ar trebui să existe.

1
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав