X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 510

Piața mondială a aurului va scăpa de controlul și manipularea de veacuri a dinastiei Rothschild

30 sep. 2019,, 15:20   Externe
6347 0

Băncile centrale europene au refuzat să reînnoiască acordul privind vînzările convenite de aur Central Bank Gold Agreement și piața mondială a metalelor prețioase va scăpa în sfîrșit de controlul și manipularea de veacuri a Băncii Angliei și dinastiei Rothschild.

Despre acest lucru a anunțat RIA Novosti, relatînd într-unul din materialele sale în detaliu cum a acționat și de ce s-a prăbușit cel mai puternic cartel de aur din lume, relatează Noi.md.

În material se menționează, de asemenea, că piața mondială a aurului a cunoscut un nou șoc pe 26 septembrie, cînd băncile centrale europene nu au prelungit Central Bank Gold Agreement (CBGA) - acordul privind reglementarea prețurilor aurului, încheiat în 1999.

Nu este o coincidență faptul că CBGA a apărut în anul în care a fost introdusă moneda euro. Creatorii monedei europene aveau îngrijorări serioase cu privire la faptul că locuitorii Lumii Vechi cu încrederea lor tradițională în aur vor începe să schimbe masiv bani noi pe metale prețioase, subminînd valoarea de piață a euro.

Aceste temeri s-au consolidat brusc după ce Banca Angliei și-a anunțat intenția de a vinde mai mult de jumătate din rezerva de aur. Cotațiile s-au prăbușit imediat, iar deținătorii de noi bani europeni s-au năpustit asupra metalului prețios care se ieftinise, în așteptarea unei creșteri ulterioare a prețurilor.


De fapt, britanicii, fiindu-le frică că vor pierde influența în Europa după crearea UE, au șantajat pur și simplu partenerii continentali cu distrugerea noii monede. De aceea, Banca Centrală Europeană (BCE) a inițiat încheierea Central Bank Gold Agreement, obligînd băncile centrale ale statelor-membre ale UE să limiteze vînzarea aurului din rezervele lor.

Drept urmare, cursul euro a fost protejat împotriva monedelor mondiale și a cotărilor aurului. La rîndul său, Banca Angliei a căpătat o pîrghie puternică de influențare a politicii BCE, deoarece juca un rol-cheie în stabilirea prețurilor la aur prin intermediul London Gold Fixing.
Central Bank Gold Agreement a fost semnat pentru o perioadă de patru ani, apoi a fost prelungit de trei ori (în 2004, 2009 și 2014). Dar următoarea prelungire nu a avut loc.

"Pe perioada acordului, piața aurului s-a schimbat foarte mult", explică BCE. "Lichiditatea a crescut, baza investitorilor s-a extins, iar prețurile au crescut de cinci ori - de la 260 USD în toamna anului 1999 pînă la 1.420 USD acum".

Într-adevăr, nu mai există niciun risc de a vinde aur. Dimpotrivă, rezervele de aur ale băncilor centrale se umple într-un ritm record. Potrivit Consiliului Mondial al Aurului, anul trecut aceste rezerve au crescut cu 651 tone - cel mai mare nivel din 1971. Așa că anularea CBGA nu va prăbuși cotațiile.

Dar experții sînt îngrijorați de altceva: piața mondială a aurului pentru prima dată în istorie ”plutește în derivă”. Experții sînt convinși că acum prețul acestui metal prețios va crește rapid.

Analiștii Citibank prognozează că în următorii un an-doi, cotațiile bursiere vor trece de două mii de dolari per uncie – cu o treime mai mult decît acum. Și acesta este doar începutul.

„Nu voi fi surprins să văd aurul la un preț de 3.000 de dolari”, a declarat David Rosenberg, un respectat analist de pe Wall Street și economist-șef al companiei de investiții Gluskin Sheff and Associates.

Reamintim că reprezentantul dinastiei Rothschild, Nathaniel Rothschild, a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău. Acest lucru a devenit cunoscut pe 19 august a acestui an. Acordul a fost incheiat pe fondul unui scandal, întrucît fostul concesionar, omul de afaceri cu o reputație dubioasă, Ilan Șor este acuzat de delapidare în proporții deosebit de mari și în prezent se află în căutare. În prezent, se desfășoară o anchetă cu privire la organizarea și desfășurarea procesului de privatizare a aeroportului din Chișinău.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?