COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 539 104   INFECTAȚI 258 581(+97)   TRATAȚI 251 347     DECESE 6242(+2)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2818
Puterea stiri: 6279
Coronavirus stiri: 7237

Pentagonul nu va distruge racheta chineză scăpată de sub control şi care ar trebui să reintre în atmosferă în acest weekend

7 mai. 19:30   În lume
1779 0

Şeful Pentagonului, Lloyd Austin, a asigurat joi, 6 mai, că nu va distrugă racheta chineză care urmează să facă o reintrare necontrolată în atmosferă în acest weekend, dar a criticat voalat Beijingul pentru că a pierdut controlul asupra ei, notează Le Figaro.

"Potrivit ultimelor estimări pe care le-am văzut, este prevăzut pentru 8 sau 9 mai. În acest moment, nu avem planuri să distrugem racheta. Sperăm că va cădea undeva unde nu va face rău nimănui, în ocean sau undeva aşa, sperăm,” a declarat ministrul Apărării SUA într-o conferinţă de presă.

China a lansat săptămîna trecută primul dintre cele trei elemente ale staţiei sale spaţiale, „CSS”, care a fost alimentat de o rachetă Long March 5B. Corpul acestei rachete trebuie să aterizeze în următoarele zile şi nimeni nu ştie unde. După separarea modulului spaţial, lansatorul a început să orbiteze planeta într-o traiectorie neregulată, pierzînd încet altitudine, făcînd imposibilă orice predicţie despre punctul său de intrare în atmosferă dau despre punctul său de cădere.

Este posibil ca acesta să se descompună la intrarea în atmosferă şi, astfel, se vor prăbuşi doar resturi limitate. Şi dacă rămîne întreagă, planeta fiind 70% apă, există şanse mari ca racheta să se prăbuşească în mare, dar nu este sigur, fiind posibil să se prăbuşească într-o zonă locuită sau pe o navă.

Fără să numească autorităţile chineze, Lloyd Austin a sugerat că lansarea rachetei chineze nu a fost planificată suficient de atent.


„Aceasta este o dovadă a faptului că, pentru aceia dintre noi care operează în spaţiu, există - sau ar trebui să existe - obligaţia de a opera într-un mod sigur şi atent şi de a ţine cont de toate aceste aspecte la planificarea operaţiunilor,”, a spus el.

Nu este prima dată cînd China pierde controlul asupra unei nave spaţiale la întoarcerea pe pămînt. În aprilie 2018, un laborator spaţial Tiangong-1 s-a dezintegrat la reintrarea în atmosferă, la doi ani după ce a încetat să funcţioneze. Autorităţile chineze au negat că laboratorul a scăpat de sub control.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


[No canvas support]
  • Votat 0
🔽🔽