X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Orban cere NATO să oprească furnizarea de arme Ucrainei

13 iul. 2023,, 07:14   Externe
2357 0

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat în timpul summitului de la Vilnius că „țările NATO ar trebui să se oprească din a furniza arme Ucrainei, să nu mai antreneze soldații ucraineni și să înceapă cît mai curînd posibil negocierile de pace”.

Într-un videoclip postat de Nexta pe Twitter, Viktor Orban face apel către țările membre NATO să oprească ajutorul militar către Ucraina și să se concentreze pe începerea negocierilor de pace, adăugînd că „NATO a fost creată pentru a proteja statele membre, nu pentru a desfășura acțiuni militare pe teritoriul altor țări”, transmite noi.md cu referire la digi24.ro.

„Poziția Ungariei rămîne neschimbată și o vom reprezenta. În loc să aducem arme în Ucraina, ar trebui să aducem pacea. Încetarea focului este necesară, iar în loc de război, ar trebui să înceapă cît mai curînd posibil negocierile de pace. Poziția Ungariei este clară, deoarece războiul este în vecinătatea noastră și zeci de mii de unguri sînt în pericol imediat, deoarece există unguri care locuiesc în Transcarpatia. Ungaria insistă ca NATO să nu-și schimbe poziția anterioară. NATO este o alianță de apărare militară, a fost creată pentru a proteja statele membre, nu pentru a desfășura acțiuni militare pe teritoriul altor țări. La începutul negocierilor, poziția Ungariei coincide în totalitate cu poziția NATO, deoarece NATO nu trimite trupe, nu trimite arme, nu antrenează unități militare de luptă, ci încearcă mai degrabă să consolideze capacitățile de apărare ale propriilor state membre. Acest lucru este necesar și corect, iar Ungaria îl va susține”, a mai spus premierul Ungariei.

Aliaţii au reafirmat că Ucraina va deveni membră a NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat miercuri, la încheierea summitului de la Vinius, faptul că liderii NATO au luat decizii majore pentru a adapta blocul militar pentru provocările viitorului şi a arătat că aliaţii au convenit asupra celor mai detaliate şi mai solide planuri de apărare ale NATO de la Războiul Rece încoace, şi-au consolidat angajamentul faţă de investiţiile în domeniul apărării, au convenit să aducă Ucraina mai aproape de NATO şi au aprofundat parteneriatele din întreaga lume.


Miercuri, Jens Stoltenberg a prezidat reuniunea inaugurală a nou înfiinţatului Consiliu NATO-Ucraina, la care aliaţilor li s-a alăturat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Secretarul general a subliniat că, de acum înainte, NATO şi Ucraina se vor reuni în cadrul Consiliului „pentru a discuta şi a decide de la egal la egal”. El a salutat, de asemenea, faptul că aliaţii au convenit asupra unui nou pachet de asistenţă multianual pentru a ajuta Ucraina să treacă de la echipamentele şi standardele din epoca sovietică la cele ale NATO şi pentru a face forţele sale pe deplin interoperabile cu NATO. Stoltenberg a salutat, de asemenea, noile anunţuri de sprijin din partea mai multor aliaţi.

În cadrul summitului, aliaţii au reafirmat că Ucraina va deveni membră a NATO şi au convenit să elimine cerinţa unui Plan de acţiune pentru aderare (MAP).

„Acest lucru va schimba calea de aderare a Ucrainei de la un proces în două etape la un proces într-o singură etapă”, a arătat Stoltenberg. „Vom lansa o invitaţie pentru ca Ucraina să adere la NATO atunci cînd aliaţii vor fi de acord că sînt îndeplinite condiţiile”, a spus el, subliniind că Ucraina este acum „mai aproape de NATO ca niciodată”.

33
0
0
2
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?