Mitul celebrului tablou Mona Lisa a fost descoperit

Mitul celebrului tablou Mona Lisa a fost descoperit

Mona Lisa este probabil cel mai celebru tablou din istorie și recunoscut pentru două lucruri: zîmbetul enigmatic și privirea Mona Lisei, despre care se crede că te urmărește atunci cînd o privești.


Într-adevăr, pictura de renume monidal, a fost inspirația pentru un fenomen științific: efectul Mona Lisa sau percepția că subiectul unei imagini te privește direct, indiferent unde stai în raport cu acel subiect. Totuși, cercetătorii lămuresc cum stă treaba.


Poate că unii cercetători nu au ce face și s-au gîndit să studieze dacă Mona Lisa chiar te urmărește cu privirea sau nu. Drept urmare, au declarat că subiectul tabloului nu se uită în ochii tăi, ci la 15 grade mai în dreapta, adică la urechea ta dreaptă, undeva deasupra umărului.


Cercetătorii au cerut celor 24 de participanți să catalogheze privirea Mona Lisei. În loc să-i întrebe, pur și simplu, dacă simt că sînt urmăriți de privirea Mona Lisei, ei au afișat pictura pe un monitor și le-au cerut participanților să măsoare direcția privirii pe o riglă de tîmplările de doi metri.


Distanța dintre monitor și participanți a rămas aceeași, 66 de centimetri, dar rigla a fost mutat mai aproape și mai departe de ecran. Cercetătorii au mărit și micșorat imaginea și au obstrucționat anumite părți ale tabloului pentru a se asigura că percepția asupra privirii ei nu este infliențată de anumite elemente din tablou.


Cercetătorii au mutat și tabloul trei-patru centimetri la dreapta și la stînga pentru a evita ca participanții să se mulțumească cu aceleași măsurători de la început.


Concluzia a fost că Mona Lisa nu te privește în ochii, ci puțin mai în dreapta, undeva în zona urechii sau deasupra umărului. „Nu există niciun dubiu în legătură cu existența efectului Mona Lisa, doar că nu se manifestează în cazul tabloului”, au conchis autorii studiului.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load