Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Misterioasele „pete albastre” descoperite în spațiu ar fi, de fapt, un nou tip de sistem stelar

9 iul. 2022,, 00:30   Externe
3018 0

Oamenii de știință care analizau un catalog de nori de gaz au observat ceva ciudat: cinci „pete albastre” compuse din tinere stele albastre în roiul de galaxii Fecioarei (Virgo), informează Noi.md cu referire la descopera.ro.

În mod neobișnuit, aceste stele erau complet izolate de galaxiile-mamă, iar stelele lor erau dispuse într-un model neregulat.

Pe baza acestor detalii, cercetătorii cred că au descoperit un nou tip de sistem stelar – o colecție de stele legate gravitațional care nu reprezintă o galaxie, dar nici un tip cunoscut de roi stelar.

Și mai misterios este faptul că s-a stabilit că aceste pete conțin puțin hidrogen atomic gazos, care este un ingredient crucial în formarea stelelor.

Stelele erau complet izolate de galaxiile-mamă


Deci, cum s-au format stelele tinere, mai ales având în vedere distanța lor față de cele mai apropiate galaxii-mamă?

Echipa de cercetare – condusă de Michael Jones, cercetător postdoctoral la Observatorul Steward al Universității din Arizona – a observat prezența metalelor grele în aceste pete.

„Acest lucru ne spune că aceste sisteme stelare s-au format din gazul care a fost desprins dintr-o galaxie mare, deoarece modul în care se construiesc metalele este prin multe episoade repetate de formare a stelelor, iar acest lucru se obține cu adevărat doar într-o galaxie mare”, a declarat Jones într-un comunicat.

Cum s-au format stelele tinere?

Există doar două moduri principale prin care gazul este eliminat dintr-o galaxie: eliminarea prin maree, în care atracția gravitațională dintre galaxiile care trec pe lângă ele îndepărtează gazul de acestea, și eliminarea prin presiune, care are loc „atunci când o galaxie se prăbușește într-un roi plin de gaz fierbinte, iar gazul său este forțat să iasă în spatele ei”, a declarat Jones.

„Acesta este mecanismul pe care credem că îl vedem aici pentru a crea aceste obiecte”. Astronomii suspectează că, în timp, stelele din aceste pete se vor împărți în roiuri stelare mai mici și se vor împrăștia.

Descoperirile echipei au fost prezentate în cadrul celei de-a 240-a reuniuni a Societății Astronomice Americane din Pasadena, California.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?