Arşiţa stiri: 165
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1412

Luna Phobos a lui Marte ar fi putut proveni de la o cometă

26 mai. 16:20   Externe
4101 0

Un nou studiu sugerează că Phobos, luna lui Marte, ar fi putut proveni de la o cometă sau de la o parte a unei comete care a fost capturată de Planeta Roșie cu mult timp în urmă.

Această descoperire contestă teoriile anterioare conform cărora Phobos și luna sa geamănă Deimos ar fi fost asteroizi transformați de gravitația lui Marte.

Studiul, condus de profesoara Sonia Fornasier, a analizat fotografii inedite de înaltă rezoluție ale lui Phobos, realizate de sonda spațială Mars Express a Agenției Spațiale Europene. Cercetătorii au descoperit că suprafața lui Phobos nu reflecta lumina în mod uniform, prezentînd caracteristici similare cu cometele din familia lui Jupiter, transmite Noi.md cu referire la descopera.ro.

Studiul propune că Phobos ar fi putut fi o cometă capturată, iar această descoperire ar putea fi valabilă și pentru Deimos. Se sugerează că aceste două sateliți ar fi putut face parte dintr-o singură cometă care a fost capturată și, eventual, sfîșiată de gravitația lui Marte.

Deși există încă unele discrepanțe care necesită investigații suplimentare, studiul evidențiază posibilitatea ca cometele să poată fi capturate de planete terestre precum Marte.


Viitoarea misiune Martian Moons eXploration își propune să colecteze mostre fizice de pe Phobos, oferind o potențială soluție pentru a desluși originile misterioase ale sateliților lui Marte.

0
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав