COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Lavrov: Construcţia Nord Stream 2 continuă

Lavrov: Construcţia Nord Stream 2 continuă

Construcţia gazoductului Nord Stream 2 va fi finalizată, în pofida sancţiunilor impuse proiectului de către Statele Unite, a informat Ministerul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de agenţia rusă de presă TASS.

„În ciuda presiunilor constante, Nord Stream 2 va fi finalizat. Pentru europeni, beneficiile acestei surse suplimentare de alimentare cu gaze naturale sînt evidente”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe de la Moscova.

Autorităţile ruse spun că sancţiunile impuse de Washington proiectului reprezintă o ingerinţă în afacerile interne ale Uniunii Europene, iar potrivit diplomaţilor ruşi, aceste măsuri ale Statelor Unite nu au fost luate din îngrijorare privind securitatea energetică a UE, ci pentru a promova exporturile americane de gaz natural lichefiat către Europa.


„Ştim că nu toată Uniunea Europeană este de acord cu acest proiect”, se arată în comunicat. „Opozanţi există şi în rîndul statelor membre, şi în rîndul instituţiilor europene. Este cunoscut că amendamentele la directiva privind gazele naturale au fost adoptate de către Uniunea Europeană împotriva gazoductului Nord Stream 2”, adaugă Ministerul de Externe.

Senatul Statelor Unite a aprobat impunerea de sancţiuni la adresa companiilor care fac parte din proiectul privind gazoductele Nord Stream 2 şi TurkStream. Propunerea de impunere a sancţiunilor fusese adoptată anterior şi de Camera Reprezentanţilor.

Proiectul Nord Stream include construirea a două gazoducte cu o capacitate totală de transport de 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an din Rusia către Germania, prin Marea Baltică.

Pe lîngă gigantul rus Gazprom, la proiect mai participă companiile germane Uniper şi Wintershall, compania austriacă OMV, francezii de la Engie şi compania anglo-olandeză Shell. Scopul proiectului este transportul gazelor către Europa de Vest fără necesitatea de tranzitare a teritoriilor unor state precum Ucraina, Belarus sau Polonia.

Oficialii de la Washington au criticat în repetate rînduri proiectul Nord Stream 2, despre care au declarat că ar putea fi folosit ca „instrument de constrîngere” şi ar putea transforma Europa într-un „ostatic al Rusiei”.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load