X 
Arşiţa stiri: 151
Jocurile Olimpice stiri: 122
Transnistria stiri: 1453

La summitul din Africa de Sud, țările BRICS vor discuta perspectivele de dedolarizare

9 aug. 2023,, 17:30   Externe
2393 0

Liderii țărilor BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) vor discuta despre perspectivele introducerii unei monede unice și despre posibilitatea dedolarizării în cadrul unui summit care va avea loc între 22 și 24 august la Johannesburg.

Despre acest lucru relatează postul de televiziune Al Arabiya.

Potrivit acestuia, unul dintre principalele subiecte de pe ordinea de zi, pe lîngă posibila admitere de noi membri în organizație, va fi extinderea comerțului în monede naționale și reducerea dependenței de dolar. Membrii BRICS încearcă de mai bine de 10 ani să își reducă dependența de moneda americană, dar acum, pe fondul conflictului actual din Ucraina și al înghețării de către guvernul american a aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele valutare rusești, subiectul dedolarizării devine din ce în ce mai important, a precizat canalul de televiziune.

Potrivit datelor sale, țările BRICS se confruntă cu multe obstacole în calea noului sistem de decontare. Mai mult de 80% din tranzacțiile comerciale internaționale sînt efectuate în dolari americani, care reprezintă 58% din rezervele valutare mondiale. În plus, introducerea unei monede unice a țărilor BRICS este complicată de necesitatea de a crea un sistem de reglementare fiabil care să țină cont de dinamica politică și economică specifică a țărilor din asociație. Cu toate că este posibil ca dedolarizarea completă să nu aibă loc în viitorul apropiat, mecanismele pentru realizarea acesteia au fost deja lansate, subliniază canalul.

Summitul BRICS va avea loc în perioada 22-24 august la Johannesburg, acesta urmînd să fie prezidat de Africa de Sud. Potrivit ministrului sud-african al afacerilor externe și cooperării, Naledi Pandor, liderii BRICS vor discuta despre extinderea organizației. Potrivit acesteia, 23 de țări, printre care și Iranul, au solicitat în mod oficial să adere la organizație.

18
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?