X 
Arşiţa stiri: 165
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1412

Julian Assange a rămas fără cetățenia ecuadoriană

28 iul. 2021,, 22:00   Externe
2405 0

Un tribunal din Ecuador i-a retras cetățenia ecuadoriană lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks. Acuzat pentru dezvăluirea documentelor secrete cunoscute sub numele de Wikileaks, Assange s-a refugiat în 2012 la ambasada Ecuadorului din Londra, pentru a nu fi arestat, și ulterior a obținut cetățenia ascestui stat latino-american.

Cotidianul El Comercio a consemnat marţi, citînd tribunalul administrativ din Quito, că, atunci cînd australianul a primit cetăţenia ecuadoriană, în 2017, au intervenit o serie de "erori administrative", scrie dpa, preluată de Agerpres.

Assange (50 de ani) se află în prezent la închisoarea de înaltă securitate Belmarsh din Londra, iar Statele Unite încearcă să obţină extrădarea sa, acuzîndu-l că a conspirat cu fostul analist militar Chelsea Manning la dezvăluirea de documente secrete, în 2010.

Susţinut de numeroase organizaţii pentru libertatea presei, el riscă 175 de ani de închisoare în SUA pentru difuzarea, începînd de atunci, a peste 700.000 de documente clasificate privind activităţile militare şi diplomatice americane, în special în Irak şi Afganistan.

Australianul s-a refugiat la ambasada Ecuadorului din Londra în 2012 pentru a evita extrădarea şi a obţinut azilul, iar apoi şi cetăţenia, dar în urma unor tensiuni cu Quito guvernul ecuadorian i-a revocat statutul de azilant, în 2019, şi a fost arestat de poliţia britanică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав