Jocurile Olimpice stiri: 117
Transnistria stiri: 1453

Israelul, prins într-un scandal de proporții. Netanyahu caută scuze

28 mai. 11:00   Externe
3368 0

În atacul israelian asupra orașului Rafah din sudul Fîșiei Gaza, în urma căruia au fost uciși civili, a existat o „greșeală tragică”.

Acest lucru a fost declarat de premierul israelian Benjamin Netanyahu, scrie Associated Press.

Pe 26 mai, IDF a lovit un complex Hamas din Rafah, declanșînd un incendiu într-o tabără de corturi pentru palestinienii strămutați. Ministerul Sănătății din Fîșia Gaza, controlată de palestinieni, a declarat că cel puțin 45 de persoane au fost ucise

„În ciuda eforturilor noastre de a nu afecta civili nevinovați, .... s-a produs o greșeală tragică", a declarat Netanyahu într-un discurs în parlamentul israelian.

El a promis că Israelul va investiga acest lucru. Armata israeliană a declarat luni că loviturile aeriene de duminică seara, la cîteva ore după atacul cu rachete asupra Tel Avivului, au ucis doi militanți de rang înalt ai Hamas și că investighează rapoartele privind moartea unor civili în timpul incendiilor.


Oficiali din SUA și din mai multe țări europene au criticat atacul israelian asupra orașului Rafah. Washingtonul a îndemnat Israelul să ia măsuri de precauție pentru a proteja civilii, a declarat presa occidentală.

„Sîntem clari că Israelul trebuie să ia toate măsurile posibile pentru a proteja civilii. Sîntem în contact activ cu armata israeliană și cu partenerii noștri pentru a înțelege ce s-a întîmplat", a declarat consilierul Casei Albe, John Kirby.

În același timp, el a subliniat că partea israeliană, din punctul de vedere al SUA, are tot dreptul să continue să desfășoare operațiuni împotriva grupurilor paramilitare din Gaza.

Italia, Franța, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a condamnat atacul și a cerut oprirea operațiunii militare, subliniind că nu mai există zone sigure pentru palestinienii din Fîșia Gaza pentru a aștepta să se oprească luptele.

Egiptul și-a exprimat regretul față de „atacul asupra civililor lipsiți de apărare” și a spus că acesta face parte dintr-o „politică sistematică menită să extindă moartea și distrugerea în Fîșia Gaza pentru a o face nelocuibilă”.

Iordania și-a exprimat, de asemenea, condamnarea, acuzînd Israelul de continuarea comiterii de crime de război.

Kuweit a declarat că atacul a arătat lumii „crime de război flagrante și genocid fără precedent din partea Israelului”.

Qatar a condamnat bombardamentul israelian ca fiind o „încălcare periculoasă a dreptului internațional”.

4
0
0
2
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?