COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 849 435 INFECTAȚI 328 000(+906)   TRATAȚI 306 269     DECESE 7497(+38)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2955
Puterea stiri: 6784
Coronavirus stiri: 7608

Israelul amenință că va ataca Iranul

26 aug. 09:45   În lume
1685 0

Iranul va avea în două luni materialele necesare fabricării unei bombe atomice, a declarat miercuri ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, cerînd comunităţii internaţionale un plan diferit faţă de reaplicarea acordului nuclear din 2015. Ministrul israelian a avertizat că țara sa poate desfăşura o acţiune militară împotriva Iranului, scrie jurnal.md

"Nu ştim dacă regimul iranian va fi dispus să semneze un acord şi să revină la masa negocierilor, dar comunitatea internaţională trebuie să construiască un plan B viabil pentru a opri Iranul de pe drumul său către arma nucleară", a semnalat Benny Gantz la o întîlnire cu circa 60 de ambasadori la Tel Aviv, potrivit Digi24.

El a făcut aceste declaraţii în timp ce premierul israelian Naftali Benet se află la Washington în prima sa vizită oficială. Acesta va aborda joi cu preşedintele american Joe Biden ameninţarea nucleară iraniană şi va propune soluţii alternative acordului nuclear din care SUA s-au retras în urma deciziei fostului preşedinte Donald Trump şi pe care statele semnatare (G5+1) care l-au negociat cu Iranul încearcă acum să-l readucă în vigoare sau să-l renegocieze cu Teheranul.

Israelul s-a împotrivit mereu acestui acord, susţinînd că s-au făcut prea multe concesii Iranului prin ridicarea aproape totală a sancţiunilor fără oprirea completă a programului de îmbogăţire a uraniului.

Ministrul israelian al apărării a mai semnalat la întîlnirea cu ambasadorii că Israelul poate desfăşura o acţiune militară unilaterală împotriva Iranului.


"Israelul are mijloacele de a acţiona şi nu va ezita să o facă. Nu exclud posibilitatea ca Israelul să fie nevoit să acţioneze în viitor pentru a preveni un Iran nuclear", a indicat Benny Gantz.

Pe de altă parte, el a asigurat că Iranul se află în spatele atacului cu dronă din luna iulie în Marea Arabiei asupra petrolierului Mercer Street, navă operată de o companie israeliană, soldat cu moartea a doi membri ai echipajului, un romîn şi un britanic.

"Evaluarea noastră este că drona folosită în atac a fost lansată de pe teritoriul iranian, cu aprobarea conducerii iraniene", a mai spus ministrul Gantz.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽