X 
Incendii stiri: 559
Criza energetică stiri: 1748

Indonezia îl va elibera pe presupusul ''creier'' al atentatelor din Bali din 2002

5 ian. 2021,, 22:30   Război în Ucraina
6522 0

Indonezia îl va pune în libertate în această săptămînă pe Abu Bakar Bashir, presupusul 'creier' al atentatelor cu bombă comise în 2002 în Bali, soldate cu peste 200 de morţi, a anunţat luni guvernul de la Jakarta, citat de AFP şi Reuters.


''El va fi eliberat pe 8 ianuarie 2021, la expirarea pedepsei sale cu închisoarea'', a declarat Rika Aprianti, purtător de cuvînt al Administraţiei indoneziene a penitenciarelor, transmite agerpres.ro.

În vârstă de 82 de ani, Abu Bakar Bashir a fost condamnat în 2011 pentru legături cu taberele de pregătire a militanţilor islamişti din provincia Aceh şi a beneficiat de o reducere a pedepsei. Avocaţii său au evocat riscul crescut ca Bashir să contracteze în închisoare noul coronavirus.

În urmă cu doi ani, o primă încercare de eliberare a acestui cleric musulman a provocat proteste masive în Indonezia şi Australia, ţară de unde erau originare zeci de victime ale atacurilor din 2002.

Australia a reacţionat la anunţul apropiatei eliberări a lui Abu Bakar Bashir, subliniind că Indonezia trebuie să garanteze că acesta nu incită la violenţă după ce va fi pus în libertate. ''Ambasada noastră la Jakarta a exprimat clar poziţia noastră că astfel de indivizi trebuie să fie împiedicaţi să îi incite pe alţii la comiterea de atacuri viitoare împotriva unor civili nevinovaţi'', a declarat şefa diplomaţiei australiene Marise Payne.

Abu Bakar Bashir este considerat o figură centrală a organizaţiei islamiste Jemaah Islamiyah, responsabilă pentru atentatele de la Bali din octombrie 2002. El a negat însă orice implicare în aceste atentate şi condamnarea sa în acest dosar fusese anulată în apel.

Anunţul eliberării lui Bashir are loc după arestarea, în decembrie anul trecut, a liderului militar al Jemaah Islamiyah la data atentatelor, Zulkarnaen (57 de ani), aflat în urmărire de 18 ani.

Jemaah Islamiah este acuzată de organizarea mai multor atacuri de amploare în Indonezia şi include militanţi antrenaţi în Afganistan, Pakistan şi sudul Filipinelor. Membrii săi sînt acuzaţi de comiterea atentatelor cu bombă din mai multe cluburi de noapte din Bali în 2002 şi a unui atac la Hotelul Marriott din Jakarta, în 2003, soldat cu 12 morţi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий