COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 539 104   INFECTAȚI 258 484(+119)   TRATAȚI 251 347     DECESE 6240(+4)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2818
Puterea stiri: 6279
Coronavirus stiri: 7236

Franța va trimite o a doua statuie a Libertății în Statele Unite

2 iun. 20:30   În lume
1562 0

La 7 iunie, Franța va trimite o nouă Statuie a Libertății în Statele Unite pentru a consolida legăturile dintre cele două țări. Sculptura ar urma să ajungă la New York pe 4 iulie, cu ocazia sărbătorii naționale americane, iar mai apoi va fi instalată la Washington. De asemenea, statuia va fi transportată cu o navă, pentru aceasta fiind proiectat un sarcofag personalizat, protejat de un plexiglas transparent.

„Această idee a unei noi călătorii s-a născut dintr-o întîlnire din iulie 2019” cu Olivier Faron, administrator general al Conservatorului Național de Arte și Meserii, explică diplomatul Philippe Étienne. „Am vrut să ne reconectăm cu această poveste franco-americană. Această statuie este un simbol dublu al libertății, dar și al primirii”.

Astfel, Franța a decis să ofere o a doua Statuie a Libertății „pentru a aduce un omagiu tuturor celor care, de ambele părți ale Atlanticului, au făcut posibilă construirea Statuii Libertății și care au luptat pentru ceea ce simbolizează ea în întreaga lume”.

A doua Miss Liberty, înaltă de 2,83 metri, va fi găzduită temporar pe Ellis Island, unde se află Muzeul Național American al Imigrației. Această statuie, mult mai mică decît sora sa cea mare, va fi transportată ulterior la Washington și instalată în grădina ambasadorului francez. „I-am avertizat pe vecini și pe primarul din Washington, va fi vizibilă pentru toată lumea de pe stradă”, a spus Philippe Étienne.

Deși unii văd acest proiect ca pe o ironie la adresa lui Donald Trump, ambasadorul contestă și califică această aventură drept apolitică. Proiectul este, de asemenea, public, deși finanțarea rămîne privată. Statul a ales armatorul CMA CGM ca partener.

Această a doua statuie va rămîne în Statele Unite timp de zece ani, perioadă a împrumutului acordat de Conservatorul din Quai d'Orsay, apoi va reveni în Franța. Această a doua Lady Liberty este una dintre replicile pariziene ale faimoasei Statui a Libertății.

Prima Statuie a Libertății, de aproape 93 de metri înălțime, a fost concepută de Eugène Viollet-le-Duc, proiectată de Gustave Eiffel și sculptată de Auguste Bartholdi. A fost oferită pentru a sărbători centenarul declarației de independență a Statelor Unite, deși nu a fost inaugurată decît zece ani mai tîrziu, în 1886.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


[No canvas support]
  • Votat 0
🔽🔽