Arşiţa stiri: 153
Jocurile Olimpice stiri: 124
Transnistria stiri: 1410

Elveţia a fost învăluită de un val de praf saharian

31 mar. 23:00   Externe
2249 0

O cantitate neobişnuit de mare de praf din Sahara acoperă cerul Elveţiei începînd de vineri, reducînd dramatic vizibilitatea şi oferind o tentă gălbuie luminii diurne în mare parte din ţară, informează AFP.

De asemenea, sud-estul Franţei a fost afectat sîmbătă de acest episod de poluare cu particule fine, au anunţat prefecturile din regiunea Provence-Alpes-Cote-d'Azur (PACA) şi din departamentul Herault, notează Noi.md cu referire la agerpres.

"Sosirea prafului din Sahara va cauza o deteriorare netă a luminozităţii şi a vizibilităţii. Se adaugă, de asemenea, o creştere a concentraţiilor de particule fine", a subliniat MeteoSuisse într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare X.

În condiţiile în care praful se concentrează la mai puţin de 3.000 de metri altitudine, calitatea aerului s-a deteriorat în mod deosebit, de pe malurile lacului Geneva pînă în restul ţării.

Potrivit AirCHeck, aplicaţia lansată de cantoanele elveţiene pentru a furniza date în timp real despre calitatea aerului în această ţară, poluarea aerului este ridicată într-un coridor care se întinde din sud-vestul spre nord-estul ţării.

Praful saharian care a ajuns în Elveţia reprezintă aproximativ 180.000 de tone, potrivit modelelor de calcul utilizate, a declarat meteorologul Roman Brogli de la SRF Meteo pentru radioul public elveţian.

Aceasta este o cantitate excepţional de mare, a afirmat Roman Brogli, deoarece evenimentele recente de acest tip au adus în Elveţia doar jumătate din acest volum.

În sud-estul Franţei, "pragul de alertă" a fost depăşit sîmbătă în toată regiunea Provence-Alpes-Côte d'Azur, precum şi în departamentele Hérault şi Gard.

"Aceste particule se adaugă la ceaţa marină formată de condiţiile meteorologice foarte vîntoase de pe coastă. Aceste fenomene naturale duc la o creştere semnificativă a concentraţiilor de PM10", a precizat Prefectura din Hérault într-un comunicat de presă.

Încă de vineri, un vînt puternic dinspre sud a transportat nisip saharian din Africa de Nord spre Elveţia.

Sahara este cea mai mare sursă de praf mineral, eliberînd între 60 de milioane şi 200 de milioane de tone pe an şi, deşi cele mai mari particule cad rapid pe sol, cele mai mici pot fi transportate pe distanţe de mii de kilometri şi pot ajunge în întreaga Europă.

Pe măsură ce se depune, acest nisip dă zăpezii o nuanţă portocalie.

Deşi praful saharian nu poate zgîria schiurile, după cum a dat asigurări MeteoSwiss, el poate avea un efect asupra topirii, în special asupra gheţarilor.

Prin reducerea capacităţii de reflexie a gheţii, praful facilitează absorbţia energiei solare.

În Franţa, această situaţie ar urma să se amelioreze duminică, datorită furtunilor prognozate pentru sudul ţării.

Situaţia ar trebui să se îmbunătăţească şi în Elveţia, unde fenomenul ar fi trebuit să dispară în cursul dimineţii de duminică.

3
1
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?