X 
Arşiţa stiri: 165
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1412

Ecuador: Cazul lui Julian Assange este o 'problemă', afirmă preşedintele Moreno

22 ian. 2018,, 13:10   Externe
2696 0

Preşedintele ecuadorian Lenin Moreno a declarat că azilul acordat fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, în ambasada Ecuadorului la Londra începând din 2012 este o 'problemă moştenită' şi care constituie pentru regimul său 'mai mult decât un disconfort', transmite AFP.

'Sperăm să ajungem în scurt timp la un rezultat pozitiv pe acest subiect, care ne provoacă mai mult decât un disconfort', a declarat Moreno duminică, într-un interviu pentru trei posturi de televiziune locale.

Lenin Moreno a reiterat că Ecuadorul doreşte să obţină medierea 'cuiva important' pentru a rezolva problema situaţiei lui Julian Assange, dar nu a precizat despre cine ar putea fi vorba.

Assange se află de cinci ani şi jumătate în sediul ambasadei Ecuadorului din Londra, sub protecţia azilului politic acordat de preşedinte de atunci al acestei ţări, Rafael Correa, o figură marcantă a stângii sud-americane, care a sfidat prin acest gest Washingtonul.

Justiţia suedeză a abandonat definitiv în mai anul trecut urmărirea penală pentru viol ce îl viza pe australian şi a ridicat mandatul de arest european, dar Assange se teme că, dacă părăseşte clădirea ambasadei, va fi extrădat în SUA pentru publicarea pe site-ul WikiLeaks a unor documente militare şi diplomatice confidenţiale, în 2010.

Poliţia britanică a avertizat că îl va aresta pe Assange dacă acesta părăseşte ambasada, pentru că, atunci când s-a refugiat în 2012, a încălcat condiţiile eliberării pe cauţiune în Marea Britanie, infracţiune pedepsită cu un an de închisoare.

Ecuadorul a anunţat la 11 ianuarie că i-a acordat cetăţenie lui Assange în decembrie şi că a solicitat Londrei să-i recunoască un statut diplomatic, însă acesta i-a fost refuzat. Statutul diplomatic i-ar fi permis lui Assange să părăsească sediul ambasadei fără a fi arestat de poliţia britanică.

Preşedintele Moreno şi-a arătat duminică regretul pentru faptul că Londra nu a acceptat soluţia statutului diplomatic pentru Assange. 'Ar fi fost un rezultat bun. Din nefericire, lucrurile nu se petrec aşa cum Ministerul de Externe a planificat, şi problema rămâne de actualitate', a mai declarat preşedintele ecuadorian.

Ministrul său de externe, Maria Fernanda Espinosa, a confirmat că Ecuadorul va menţine azilul acordat lui Julian Assange de către Rafael Correa, devenit între timp un inamic politic al fostului său aliat Lenin Moreno.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав