TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Decizia luată de SUA privind conflictul armat din Afganistan

Decizia luată de SUA privind conflictul armat din Afganistan

Casa Albă a anunțat că președintele Donald Trump a avut convorbiri care „s-au desfășurat foarte bine” cu echipa sa de consilieri de securitate, în legatură cu convorbirile de pace legate de Afganistan, menite să ducă la retragerea forțelor americane din această țară și la un posibil acord de pace după peste 18 ani de conflict armat.

Potrivit comunicatului Casei Albe, „Statele Unite sînt hotărîte să se ajungă la un acord cuprinzător de pace, care să implice reducerea violențelor și ajungerea la un acord de încetare a focului, care să dea garanții că teritoriul Afganistanului nu va mai fi folosit niciodată pentru a amenința Statele Unite sau pe aliații lor și să îi aducă pe afgani împreună, să colaboreze pentru pace”, se spune în comunicat.


Emisarul special american pentru Afganistan, Zalmay Halilzad, a organizat 8 runde de convorbiri de pace pentru Afganistan, dar pînă acum Talibanii au respins dialogul direct cu reprezentanții autorităților de la Kabul. Președintele afgan Ashraf Ghani a declarat pe 11 august, din nou, că soarta Afganistanului nu poate fi decisă „din afară”. Președintele american ar dori să se ajungă la un acord de pace pînă la 1 septembrie, ceea ce ar putea duce la anularea alegerilor prezidențiale anunțate pentru 28 septembrie, pentru a se forma un eventual guvern interimar la care este posibil să participe și talibanii.

Posibila retrage a militarilor americani din Afganistan a trezit anumite îngrijorări printre politicienii americani care consideră că în orice acord de pace Statele Unite ar trebui să își păstreze o anume prezență militară în această țară pentru a se evita noi atacuri împotriva Statelor Unite și aliaților lor. Violențele au continuat în Afganistan chiar în timpul negocierilor de pace cu Talbanii și peste 3800 de civili afgani au fost omorîți sau răniți în urma atacurilor.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load